Ekonomické informace 19. 12. 2001

Centrální banka a vláda dosáhly prvního úspěchu ve společném boji proti silné koruně. Dnes má vláda projednat poslanecký návrh na změnu zákona o dani z příjmů. Kabinet také rozhodne o smlouvě s izraelskou společností Housing and Construction o výstavbě části dálnice D 47. Evropská komise horečně hledá společný postoj ke kapitole doprava.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Centrální banka a vláda dosáhly prvního úspěchu ve společném boji proti silné koruně. Po jejich prohlášení o odkupu části výnosů z privatizace přímo do devizových rezerv banky koruna oslabila. Podle dealera Československé obchodní banky Jana Boháče, však může jít jen o úspěch přechodný, protože korunu ovlivňují i další faktory.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Boháč: Opatření proti silné koruně

Stát bude v příštím roce hospodařit se sedmi sty třiceti šesti miliardami korun, z nichž ale 46 tvoří schodek státního rozpočtu. Mezi změny, které poslanci do rozpočtu zapracovali, se nevešel výdaj jedné a půl miliardy korun na zvýšení platů zaměstnanců ve státní sféře. Ministr financí Jiří Rusnok si i přesto myslí, že reálné mzdy těchto zaměstnanců nejsou ohroženy.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Rusnok: Platy státních zaměstnanců

Vláda má dnes projednat poslanecký návrh na změnu zákona o dani z příjmů. Novela chce zvýšit částky, které si lze v případě placení penzijního připojištění odečíst z daní, a tak motivovat zaměstnance a jejich zaměstnavatele k placení vyšších příspěvků.

Kabinet také rozhodne o smlouvě s izraelskou společností Housing and Construction o výstavbě části dálnice D 47. Úsek z Lipníka nad Bečvou na státní hranici s Polskem má být dokončen v roce 2007. Cena stavby se odhaduje na 45 miliard korun. Stát, jak doplnila mluvčí ministerstva dopravy Ludmila Roubcová, uhradí dálnici soukromému investorovi formou tzv. šedého mýta.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Roubcová: Stavba dálnice D 47

Evropská komise horečně hledá společný postoj ke kapitole doprava, jejíž projednávání blokuje Rakousko. Jak ale připomíná náš zpravodaj Milan Fridrich, unie ji přitom má s kandidátskými zeměmi projednat ještě do konce roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Kapitola doprava

Ekonomice eurozóny se podaří vyhnout recesi a příští rok dozná oživení. V hospodářském a měnovém výboru Evropského parlamentu se optimisticky vyjádřil prezident Evropské centrální banky Wim Duisenberg. Teroristické útoky podle něho oslabily světovou ekonomiku, v příštích měsících je ale možné čekat rozptýlení největších nejistot. Návrat ekonomiky k dlouhodobému růstu o 2,0 až 2,5 procenta Duisenberg očekává do čtvrtého čtvrtletí příštího roku.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme