Ekonomické informace 19. 12. 2005

Na Teplicku vybuduje svou novou továrnu izraelská firma Tivall, která vyrábí vegetariánskou stravu. Téměř polovina českých žádostí o registraci internetových domén s koncovkou "eu." obsahuje chyby. Podnikatelé si někdy sami zavírají cestu k penězům z Evropské unie jen proto, že špatně vyplňují formuláře. Bankovní rada ČNB nebude prozatím vydávat společné prohlášení po svých zasedáních, jak to požadují někteří ekonomové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Izraelský výrobce vegetariánské stravy firma Tivall postaví v Krupce na Teplicku novou továrnu. V první fázi proinvestuje více než 670 milionů korun a zaměstná 150 lidí. A jak dodává Alžběta Honsová z agentruy CzechInvest, izraelská společnost u nás plánuje investovat ještě víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Honsová: Tivall do Česka

Český závod tak bude vůbec první výrobní pobočkou společnosti Tivall mimo Izrael. Zahájení provozu je naplánováno na příští rok.

V Evropské unii se v prosinci rozeběhla první vlna registrací internetových domén s koncovkou "eu.", ale téměř polovina českých žádostí, které směřují na oprávněné registrátory, obsahuje chyby. A ty mohou způsobit, že zájemci o registraci nebudou úspěšní. Největší problém je podle ředitele registrační společnosti Explorer Jana Hájka s názvy, které chtějí firmy registrovat. Ty musí přesně odpovídat názvu firmy, žádná jiná možnost není přípustná.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hájek: Domény s chybami

Podnikatelé si někdy sami zavírají cestu k penězům z Evropské unie, a to jen proto, že špatně vyplňují potřebné formuláře. Ministerstvo pro místní rozvoj se s tím setkává stále častěji a někdy jsou chyby velmi kuriózní. Podle ministra Radko Martínka si občas podnikatelé formuláře i sami upraví k obrazu svému.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Martínek: Doklady k žádostem o dotace

Bankovní rada České národní banky nebude prozatím vydávat společné prohlášení po svých zasedání, jak to požadují někteří ekonomové. Prohlásil to guvernér centrální banky Zdeněk Tůma. Prozatím tak bude jediným výstupem jednání bankovní rady jen zápis. Hlavní ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová tvrdí, že ten je dostatečný a že společné prohlášení by mohlo být zavádějící.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Komunikace ČNB s veřejností

Více si o bankovní radě a tom, jaké by měla vydávat výstupy, můžete poslechnout i v dnešním Ekonomickém magazínu Radiožurnálu po čtvrt na deset.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme