Ekonomické informace 19. 12. 2007

Bankovní rada České národní banky by dnes mohla zvýšit úrokové sazby, podle názoru ekonomů k tomu ale spíše nedojde. Silniční daň se má podle návrhu ministerstva financí počítat od příštího roku podle stáří vozu. V Bruselu se bude opět diskutovat o budoucí podobě trhu s vínem v Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Bankovní rada ČNB by dnes mohla zvýšit úrokové sazby. Nyní je základní sazba 3 a půl procenta. Na rozhodnutí bankovní rady budou napjatě čekat lidé, kteří splácejí hypotéky a končí jim fixační období, úroky z hypoték by jim po zvýšení sazby narostly.

Ekonomové tvrdí, že ke zvýšení sazeb spíše nedojde, vyloučeno to ale není. Hraje tady roli i to, že se dnešního zasedání zřejmě nezúčastní viceguvernér Miroslav Singer, který bude na jednání vlády a který je považován za "jestřába", který tlačí sazby nahoru. Ekonom Next Finance Vladimír Pikora tvrdí, že úroky půjdou určitě nahoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Úrokové sazby

Vláda dnes bude jednat o slevě ze silniční daně. Ta se má podle návrhu ministerstva financí počítat od příštího roku podle stáří vozu. Dosud to je podle emisní normy Euro. Co je cílem novely, vysvětluje Jakub Haas z ministerstva financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Haas: Silniční daň

Dopravci s touto novelou až na malé připomínky souhlasí. Zato velmi rozporuplné názory se zatím objevují při jednání v Bruselu o budoucí podobě trhu s vínem v Evropské unii. Reforma má vyřešit problém s nadprodukcí vína v Unii. Jedním z hlavních bodů je navrhovaný zákaz doslazování vína řepným cukrem a s tím některé státy, včetně Česka, nesouhlasí. Další zprávy očekáváme po dnešním jednání ministrů zemědělství v Bruselu.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme