Ekonomické informace 19. 2. 2001

Už za tři roky může Evropská unie podle komisařky pro rozpočet přijmout až deset kandidátských zemí. O Novou huť je mezi investory zájem. Vláda má projednat návrh Národního akčního plánu zaměstnanosti a návrh zákona o spotřebitelském úvěru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie má tolik peněz, že může už za tři roky přijmout až deset kandidátských zemí. S tímto prohlášením vystoupila komisařka pro rozpočet Michael Schreierová. Další informace připojuje náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich

O Novou huť je podle premiéra Miloše Zemana mezi investory zájem. Zemanův kabinet minulý týden rozhodl o základních podmínkách privatizace oceláren a do konce tohoto roku by chtěla vláda státní podíl ve společnosti prodat. Jedním z adeptů je podle premiéra lucemburská společnost ARBED, která ve Španělsku zrestrukturalizovala dvě státní a jednu soukromou ocelářskou firmu v jeden komplex.

Na padesát různých opatření, programů a projektů obsahuje letošní Národní akční plán změstnanosti. Jeho návrh dnes projedná vláda. Plán například počítá s větší pružností rekvalifkačních kursů podle potřeb investorů, s podporou zaměstnávání mladých lidí a s poradenstvím a pomocí malým a středním podnikatelům. Podle ředitele odboru trhu práce ministerstva práce a sociálních věcí Tadeáše Kokotka jsou celkové finanční náklady Národního plánu těžko vyčíslitelné.

Vláda také posoudí návrh zákona o spotřebitelském úvěru. Ten má zrovnoprávnit postavení slabší strany při vyjednávání o úvěru. Tou je přitom spotřebitel - fyzická osoba, který sjednává smlouvu s věřitelem, tedy profesionálem v tomto oboru. Podle Jana Brandejse z tiskového odboru ministerstva průmyslu podobné zákony přijala v poslední době řada evropských států.

Pivo na Vysočině brzy podraží. Jedinou výjimku z tamních producentů představuje pivovar Bernard. Zvýšit ceny chtějí pivovary v Pelhřimově a Jihlavě. Měšťanský pivovar v Havlíčkově Brodě už ohlásil, že své výrobky zdraží od března. Podrobnosti doplňuje Marcela Lanková.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme