Ekonomické informace 19. 2. 2004

Ministr financí Bohuslav Sobotka navrhl vládě, aby potvrdila rezignaci dosavadního šéfa České konsolidační agentury Pavla Řežábka a dalších dvou členů představenstva. Konsolidační agentura včera ukončila spory s finanční skupinou PPF. Dozorčí rada ČEZu dnes bude rozhodovat o novém řediteli společnosti. Od letoška budeme mít lepší přehled o tom, kolik už máme odpracováno na důchod. Novela zákona o dani z přidané hodnoty prošla v parlamentu dalším kolem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ

Ministr financí Bohuslav Sobotka navrhl vládě, aby potvrdila rezignaci dosavadního šéfa České konsolidační agentury Pavla Řežábka a dalších dvou členů představenstva. Zároveň navrhl jména jejich nástupců. Jde o Zdeňka Čápa, jednatele společnosti Konpo. Dalším navrženým je mladý analytik České spořitelny Mojmír Hampl. Třetím kandidátem je Petr Goldman, ředitel odboru restrukturalizace agentury.

Konsolidační agentura včera ukončila spory s finanční skupinou PPF. Přesněji: dohodla se s firmou AB CREDIT ze skupiny PPF na konečném vypořádání balíku pohledávek v nominální hodnotě 62 miliardy korun. PPF agentuře vrátí pohledávky za 25 milionů korun, jak jí to umožňovala smlouva. Konsolidační agentura nabídku přijala a jak říká její mluvčí Jiří Pekárek, celý spor tak končí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek: Vypořádání pohledávek

Československá obchodní banka už má na svém účtu akcie IP Banky, bývalé Investiční a poštovní banky. Vypořádání transakce České pivo tím ale podle banky nekončí. Nomura naopak říká, že ano. Kauzu prodeje Plzeňského Prazdroje a Radegastu řešila Londýnská arbitráž, která rozhodla, že Nomura může ČSOB zaplatit akciemi IP banky. Ty jsou podle odborníků téměř bezcenné. ČSOB přitom po Nomuře chtěla původně 9 miliard korun.

Dozorčí rada ČEZu dnes bude rozhodovat o novém řediteli společnosti. Největším favoritem je Martin Roman - současný šéf plzeňské Škody Holding. Romana radě doporučil personální výbor dozorčí rady ČEZu jako nejvhodnějšího kandidáta. Ve hře jsou ještě další dva konkurenti: Ladislav Bail a Josef Sedlák. Jaké požadavky by měli uchazeči o post ředitele ČEZu splňovat, prozradil náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Pecina: Nový šéf ČEZu

Od letoška budeme mít lepší přehled o tom, kolik už máme odpracováno na důchod. Evidenční listy důchodového pojištění totiž musí teď svým zaměstnancům podniky ukončovat každý kalendářní rok. Kopii listu každý občan dostane. Mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Mikešová proto říká, že zaměstnanec bude moci také kontrolovat, zda jeho podnik skutečně zápočtový list v pořádku odeslal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Mikešová: Zápočtové listy

Novela zákona o dani z přidané hodnoty prošla v parlamentu dalším kolem. Po druhém čtení jsou ale změny značně nepřehledné. Půl roku starý vládní zákon o DPH totiž doplňuje komplexní pozměňovací návrh rozpočtového výboru, který ovšem v některých bodech už změnily koaliční dohody. Zmatek zvyšují ještě desítky pozměňovacích nárhů jednotlivých poslanců. Například: vodné a stočné bylo podle původního návrhu ve snížené pětiprocentní sazbě. Rozpočtový výbor tuto položku chce přeřadit do sazby základní. Koalice se ale dohodla, že vodné a stočné zůstane ve snížené sazbě, to samé navrhuje i ODS. O změti stovek návrhů by měla sněmovna hlasovat příští týden. Šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý ale už teď hovoří o masivním zdražování.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Tlustý: Změny DPH

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme