Ekonomické informace 19. 2. 2007

Řada provozovatelů lyžařských areálů pravděpodobně letos nebude kvůli teplé zimě investovat do nových zařízení. Pomaleji rostoucí ekonomika Evropy může zbrzdit náš hospodářský růst. Obchodníci i zákazníci často nevědí o nových povinnostech v reklamačním řádu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Řada provozovatelů lyžařských areálů pravděpodobně nebude letos investovat do nových zařízení a vybavení svých sjezdovek a vleků. Letošní teplá zimní sezóna je pro ně totiž zatím ztrátová, potvrzuje provozovatel Skiareálu Špičák na Šumavě Vladimír Kasík.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Kasík: Investice do lyžařských areálů

Případné mimosoudní vyrovnání majitelů domů s Českou republikou v jejich sporu o náhradu škody kvůli deregulaci nájmů zřejmě už není možné. V České televizi to připustil náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

Mimosoudní vyrovnání bylo možností, jak předejít soudnímu sporu u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Část majitelů domů v mimosoudním vyrovnání požaduje 50 miliard korun, to ministerstvo odmítá.

Potíž je podle Kalouse v tom, že majitelé domů dodnes neuvedli způsob, jak k sumě 50 miliard dospěli. Právnička, která majitele domů zastupuje ale uvedla, že částka vychází z údajů ministerstev pro místní rozvoj a financí.

Ekonomika celé Evropské unie by letos měla růst o 2,7 procenta, prognózuje Evropská komise. Naproti tomu česká ekonomika poroste podle odhadů ekonomů o necelých pět procent, tedy jednou tak rychle. Nabízí se tedy otázka, jestli při našem výrazném proexportním zaměření, nemůže pomaleji rostoucí Evropa zbrzdit náš hospodářský růst. Analytik Jan Vejmělek z Komerční banky to vidí jednoznačně.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vejmělek: Hospodářský růst Evropy

Novela zákona na ochranu spotřebitele před několika měsíci změnila reklamační řád. Podle České obchodní inspekce to ale obchodníci ani zákazníci často nevědí. Jednou z nových povinností je podrobný formulář při převzetí vadného zboží. Musí ho podepsat obě strany. Spotřebitel tak získá doklad a prodávající má jistotu, že zákazník si závadu pouze nevymyslel, říká Dagmar Smolková z České obchodní inspekce v Ostravě.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Smolková: Reklamační řád

V Praze vyroste první outletové centrum. Velký nákupní komplex s několika desítkami obchodů bude Štěrboholích. V první fázi má mít plochu více než 18 tisíc metrů čtverečních. Outletové obchody nabízí značkové oděvy starších kolekcí s výraznými slevami. Česko v jejich počtu podle odborníků zaostává za západní Evropou i Polskem a Maďarskem, kde jsou outlety mezi zákazníky velmi oblíbené.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme