Ekonomické informace 19. 3. 2003

Union banka chce přes negativní stanovisko České národní banky stále pracovat na ozdravném plánu. Banka bude nadále pracovat v rozsahu, který jí umožňuje obchodní zákoník. Minimálně po dobu dalších 15 dnů přitom bude fungovat jako banka s bankovní licencí. O odebrání její licence přitom včera rozhodla centrální banka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka

Její mluvčí Alice Frišaufová vysvětluje další možný postup.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Frišaufová: Licence

Běžný účet platební bilance skončil loni s nejhorším výsledkem v historii České republiky. Schodek dosáhl 3 miliard a 900 miliónů eur, což je o 287 milionů eur více než v předchozím roce. Ivo Nejdl z Raiffeisenbank si ale myslí, že domácí výrobci se dokázali vyrovnat se slabou poptávkou v zahraničí a vzdorovat silné koruně.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Nejdl: Schodek

Schodek běžného účtu platební bilance ale pokryl výsledek finančního účtu. Zahraniční investice do České republiky se totiž loni zvýšily na rekordních devět miliard dolarů. Nejvíce kapitálu přišlo z Německa a Nizozemí. Ředitel agentury Czechinvest Martin Jahn očekává v letošním roce další příliv investic ve výši 4 až 5 miliard dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Deficit

Prezident Agrární komory Václav Hlaváček prohlásil, že zemědělství je v nejhlubší finanční krizi od roku 1990. Loni spadly ceny agrárních prvovýrobců o 9,5 procenta proti roku 2001. A to nejvíce u obilovin, řepky a vajec. Velmi vážně je ohrožen chov prasat, kde komora považuje aktuální cenu 27,40 Kč za kilogram za likvidační.

Chovatelé prasat podezřívají řezníky, že mezi sebou uzavírají kartelové dohody o výkupních cenách vepřového. Obrátili se prosto na antimonopolní úřad. Předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jan Veleba říká, že zpracovatelé výrobou příliš laciných výrobků snižují spotřebu masa.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veleba: Kartelové dohody

Vláda má dnes rozhodnout o regulovaných nájmech. Tlačí ji čas, protože o půlnoci skončí tříměsíční cenové moratorium, kterým kabinet zmrazil nájmy poté, co Ústavní soud zrušil regulační vyhlášky. Jednotlivé resorty se ale na novém zákonu zatím nedokázaly shodnout.

Ministerstvo financí chce postupné zvyšování nájmů nejvýše o 10 procent ročně a konečnou podobu maximálního nájemného odvozuje od současných průměrných cen - tedy regulovaných i neregulovaných. Ministerstvo pro místní rozvoj s tím nesouhlasí a navrhuje vypočítat maximální přípustné nájemné ze současných volně uzavíraných smluv.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme