Ekonomické informace 19. 4. 2001

Světová banka povýšila Česko ze skupiny klientských zemí do kategorie vyspělých států. Burza pozastavila obchodování s akciemi Českých radiokomunikací. Podrobnosti k těmto i dalším tématům přinášejí Ekonomické informace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivým signálem o vyspělosti naší ekonomiky je povýšení České republiky z klientských zemí Světové banky do skupiny vyspělých států. Souhlasila s tím vláda. Podrobnosti přidává Jana Matesová, zástupkyně naší země ve Světové bance.

Překročení plánovaného schodku loňského rozpočtu o 11 miliard korun chce vláda řešit převedením této částky z letošních státních peněz. Ministr financí Jiří Rusnok zatím nechce škrtat ve výdajích, protože předpokládá, že se mu podaří lépe naplnit příjmovou stránku. Mezi neplánované příjmy, se kterými je možné počítat, patří například deblokace ruského dluhu a daňový výnos z opce v Českých radiokomunikacích.

Burza pozastavila obchodování s akciemi Českých radiokomunikací. Konkrétní důvod ani dobu pozastavení obchodů neoznámila. Podle mluvčí Komise pro cenné papíry Radky Procházkové tento postup umožňuje zákon o cenných papírech.

Československá obchodní banka vyplatí z loňského zisku dividendy ve výši 2 miliardy 300 milionů korun, to je 450 korun na akcii. Banka v loňském roce vytvořila podle českých účetních standardů zisk čtyři miliardy korun.

Více než osm set tisíc korun získá do svého rozpočtu kladenská radnice. Tamní zastupitelé totiž podpořili prodej akcií České spořitelny, které byly od roku 1992 v majetku města. Náš spolupracovník Ladislav Pavlík k tomu dodává.

Československá plavba labská se zbaví výroby lodí ve svých loděnicích Chvaletice a Křešice. Nadále se chce věnovat pouze rejdařství a překládce zboží.

Bývalá přední brněnská stavební společnost - Ingstav je připravena k prodeji. Důvodem je špatné hospodaření firmy a také situace, ve které se nachází její majoritní akcionář - Vodní stavby Praha, který je od prosince minulého roku v likvidaci. Informuje Michal Fila, Český rozhlas Brno.

Odbory a vedení ostravské Nové huti budou dnes opět jednat o růstu mezd pro letošní rok. Vedení podniku už přitom zvýšilo zaměstnancům od 1. dubna mzdy podle svého návrhu. Průměrná mzda tak nyní dosahuje 19 385 Kč, odboráři však požadují ještě o 400 korun víc.

Americký Úřad federálních rezerv snížil klíčové krátkodobé úrokové sazby o půl procentního bodu s cílem povzbudit prudce zpomalující americkou ekonomiku. Diskontní sazba je tak 4,0 procenta. Americké akcie na to reagovaly růstem. Index technologických titulů Nasdaq posílil o silných 8,86 % průmyslový Dow Jonesův index vzrostl o 4 procenta.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme