Ekonomické informace 19. 5. 2004

Vláda bude jednat o státní záruce za úvěr pro České dráhy, rozhodne také o zrušení privatizace společnosti Královopolská. Výrobní družstva žádají generální pardon pro podnikatele. Vinařský fond se mění na marketingovou organizaci. Lidí bez práce na Slovensku výrazně ubývá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Téměř půldruhé miliardy si chtějí České dráhy vypůjčit od sdružení evropských železnic Eurofima. Z peněz by se měl modernizovat jejich vozový park. Podmínkou úvěru je státní záruka a o ní, jak potvrdila mluvčí ministerstva dopravy Ludmila Roubcová, dnes bude jednat vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Roubcová: Státní záruka pro ČD

Vláda také bude rozhodovat o zrušení privatizace společnosti Královopolská. Strojírnu měla získat společnost Královopolská Ria za 36,5 milionu korun. Budoucí majitel, jak dodává mluvčí ministerstva financí Radek Němeček ale kupní smlouvu odmítl podepsat. Nesouhlasil s některými podmínkami.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Zrušení privatizace Královopolské

Výrobní družstva žádají generální pardon pro podnikatele. Pokud do konce roku udělají nějakou metodickou chybu v účetnictví nebo odvádění daní, neměli by být potrestáni. Družstva, jak tvrdí předseda jejich svazu Jan Wiesner mají málo informací o změnách daní, cel a nových předpisů v Evropské unii. A proto slibovaná novela zákona o dani z přidané hodnoty by měla hlavně napravit rozpory, které se vyskytují v jeho platném znění.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Wiesner: Novela zákona o DPH

Vinařský fond, který podporoval výsadbu nových a obnovu starých vinic, se mění na marketingovou organizaci. Bude už nadále podporovat jen obyt českého vína. Podle mluvčího ministerstva Martina Severy se proto sníží i poplatky, které fond vybíral od vinařů.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Severa: Vinařský fond

Lidí bez práce na Slovensku výrazně ubývá. Od začátku letošního roku klesla nezaměstnanost o bezmála jedno a půl procenta. Vedle sezónních pracovních příležitostí napomáhají úbytku nezaměstnaných hlavně reformy kroky vlády v Bratislavě. Ta zavedla aktivační poplatky a daňové bonusy a snížila sociální dávky lidem, kteří jsou pasivní a práci si sami nehledají. Podle Heleny Horské tak pro nás Slovensko může být velmi dobrým příkladem toho, jak řešit problém zneužívání sociálních dávek.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Sociální dávky na Slovensku

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme