Ekonomické informace 19. 6. 2007

V Rumunsku otevře nový potravinářský provoz firmy Hamé. Některé evropské rafinerie plánují na léto odstávky, nafta proto nejspíš zdraží. Evropský výrobce letadel Airbus v úvodu pařížského aerosalonu získal objednávky v daleko vyšší hodnotě než jeho hlavní americký konkurent Boeing.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Ministr zemědělství Petr Gandalovič dnes zahájí pracovní návštěvu Bulharska a Rumunska. Do dvou nových členských zemí unie zavítá v doprovodu zástupců Potravinářské a Agrární komory a řady podnikatelů.

V Rumunsku otevře nový potravinářský provoz firmy Hamé. Více náš zpravodaj Martin Ježek.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Ježek: Hamé v Rumunsku

Lomnické suchary dostanou ochrannou známku Evropské unie. Proti registraci pečiva, které se vyrábí ve východočeské Lomnici nad Popelkou, nevznesla během uplynulého půl roku žádná země námitky.

Lomnické suchary jsou už devátou českou potravinou, kterou bude unie chránit. Za posledních šest měsíců přibylo z Česka na evropský seznam chráněných potravinářských a zemědělských produktů šest lahůdek. Kromě lomnických sucharů také štramberské uši, pohořelický kapr, žatecký chmel, hořické trubičky a karlovarský suchar.

Některé evropské rafinerie plánují na léto odstávky, nafta proto nejspíš zdraží. Její cenu zvyšuje také větší zájem o dieselové motory a politický vývoj ve světě, vysvětluje analytik společnosti Colloseum Štěpán Pírko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírko: Cena ropy

V Česku zatím ceny pohonných hmot stagnují. Natural 95 se prodává za 30 korun a 40 haléřů a nafta za 28,10 koruny.

Ceny ropy vzrostly na nové desetiměsíční maximum - 72 dolarů za barel. Způsobily to obavy ze stávky v ropném průmyslu Nigérie, kde navíc hrozí další útoky na ropná zařízení. Země je osmý největší vývozce ropy na světě a je významným dodavatelem suroviny pro USA.

Největší přehlídka letecké techniky na světě, pařížský aerosalon, má za sebou první den. Evropský výrobce letadel Airbus hned v úvodu překvapil, když získal objednávky v daleko vyšší hodnotě než jeho hlavní americký konkurent Boeing, a to za 30 miliard dolarů, tedy asi 640 miliard korun.

Airbus se loni dostal kvůli odkladům kontroverzního projektu superjumba A380 do krize. Firma také stále ještě nemá zcela hotovo letadlo A350, které se má stát konkurentem Boeingu 787. Americký výrobce tak letos zatím získal dvakrát tolik zakázek než jeho evropský konkurent.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme