Ekonomické informace 19. 7. 2001

Při privatizaci ČEZu a distribučních elektroenergetických společností bude vládě radit firma Deloitte and Touche. Další z předpokládaných investorů u nás - firma BMW - nepostaví svou novou továrnu v zóně Kolín - Ovčáry. Dala přednost východněmeckému Lipsku. V Holýšově na Domažlicku ale už dokonce začala stavět nový závod společnost EvoBus Bohemia, a to nákladem 10 milionů EUR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při privatizaci ČEZu a distribučních elektroenergetických společností bude vládě radit firma Deloitte and Touche. Rozhodla o tom vláda, která stanovila odměnu poradce na 35 setin procenta, pokud prodej státních podílů vynese méně než dvě stě miliard korun. V případě, že výnos přesáhne tuto hranici, může se poradenská firma těšit na rovné čtyři desetiny procenta z prodejní ceny. Ministři odložili o týden rozhodnutí, zda při privatizaci plynárenství bude asistovat společnost ABN AMRO.

Šedesáti miliony korun podpoří vláda budování průmyslové zóny v Mostě, kde chce firma Nemak stavět svůj závod pro výrobu hlav a bloků motorů. Ministr Grégr upozornil, že tuto částku získá město a nikoli investor.

Další z předpokládaných investorů u nás - firma BMW - nepostaví svou novou továrnu v zóně Kolín - Ovčáry. Dala přednost východněmeckému Lipsku. Proto mají zónu šanci obsadit další investoři, hovoří se například o automobilkách Toyota a Peugeot. Generální ředitel agentury Czechinvest Martin Jáhn považuje za předčasné právě o těchto dvou firmách spekulovat, nicméně kvalitou území Kolín-Ovčáry si je jistý.

V Holýšově na Domažlicku ale už dokonce začala stavět nový závod společnost EvoBus Bohemia a to nákladem 10 milionů EUR. Výrobu má zahájit už v lednu příštího roku. EvoBus, který vyrábí komponenty karosérie pro autobusy Setra a MercedesBenz, je jednou z nejvýznamější firem v tomto oboru v západní Evropě. V současné době společnost podle výrobního ředitele Paula Psikala pracuje v pronajatých prostorách bývalého závodu Liaz.

Speciální strojírenské technologie chtějí produkovat hned tři japonské firmy v průmyslové zóně Červený Dvůr u Krnova. Nabídly by tak nabídl asi 600 nových pracovních míst. To by se podle ředitele bruntálského úřadu práce Oldřicha Přikryla výrazně promítlo do snížení nezaměstnanosti v celém okrese.

Evropská komise neuspěla se soudní žalobou proti americkým tabákovým koncernům. Podle našeho zpravodaje Milana Fridricha komise obvinila výrobce cigaret z toho, že se podíleli na daňových únicích při proclívání tabákových výrobků v Evropské unii.

Na účtech zkrachovalého obchodníka s cennými papíry Private Investors zbylo okolo 60 miliónů korun. Většinu této částky uložené u bank v USA tvořily akcie s tržní cenou okolo 50 miliónů korun, zbytek představovaly peníze. Podle mluvčí Komise pro cenné papíry Radky Procházkové ale tato částka zdaleka nepokryje závazky společnosti vůči bývalým klientům.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme