Ekonomické informace 19. 7. 2002

Evropská komise hledá peníze pro nové úředníky z kandidátských zemí. Německo má strach ze zdržení výstavby dálnice D8 přes České středohoří. V jihočeském Vimperku vznikne nový závod na kovoobrábění a výrobu drobných dílů. Horké letní počasí přeje pivovarníkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Zájemci o Český Telecom vedení Deutsche Bank a CVC Capital Partners by dnes měli na výzvu vlády předložit zvýšené cenové nabídky. Ty by měly být nejméně o deset procent vyšší proti 55 miliardám korun nabízeným v dubnu. Původní nabídky vláda právě kvůli nízké ceně neschválila. Provozovatel přenosové soustavy vysokého napětí, a.s. ČEPS, bude dnes poprvé přidělovat měsíční kapacity na dovoz a vývoz elektřiny prostřednictvím aukcí. Ta dnešní rozdělí kapacity na srpen. V prvních sedmi měsících ČEPS přidělovala kapacity zdarma, ale musela pak čelit spekulativnímu chování některých společností, které si objednávaly větší kapacity, než využily. Firmy tak blokovaly kapacity svým konkurentům.

Evropská komise hledá peníze pro nové úředníky z kandidátských zemí, včetně České republiky. Během příštích měsíců jich má v Bruselu nastoupit pět set a Evropská komise s obává, že pro ně v rozpočtu unie nenajde dostatek financí. Podrobnosti má náš zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Peníze pro nové úředníky EU

Německo má strach ze zdržení výstavby dálnice D8 přes České středohoří. Její dokončení je rozhodující pro napojení střední Evropy na německou dálniční síť. Úřady ve spolkové zemi Sasko upozorňují na údajně rozdílná stanoviska českého ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic. Zatímco bývalý šéf resortu Jaromír Schling sliboval včasné dokončení, ředitelství připouští zdržení výstavby. Mluvčí ministerstva Ludmila Roubcová ale rozdílná stanoviska odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Roubcová: Výstavba dálnice D8

V jihočeském Vimperku vznikne závod na kovoobrábění a výrobu drobných dílů. Německá společnost RUSA Rohde und Schwarz Anlagen, která na českém trhu působí zhruba rok, získala další investiční pobídky. Informuje Martin Jahn z vládní agentury Czechinvest.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Investice RUSA ve Vimperku

Horké letní počasí přeje pivovarníkům. Letošní prodej piva u nás se ve srovnání s loňským prvním pololetím zvýšil o pět procent . Nejúspěšnější byly pivovary na střední a severní Moravě, které prodaly téměř o 9 procent více. Hlinecký pivovar vystavil letos zatím nejvíce piva v celém Pardubickém kraji, podle ředitele Milana Vedry to bylo o čtyři procenta více než ve stejném loňském období.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Vedra: Hlinecký pivovar zvýšil výstav

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme