Ekonomické informace 19. 7. 2007

E.ON a Mostecká uhelná by měly v Česku postavit novou hnědouhelnou elektrárnu. Ústecký soud zastavil exekuci proti Setuze. Letiště na celém světě loni odbavila rekordní počet lidí. Americká ekonomika kvůli problémům na trhu s nemovitostmi zřejmě poroste pomaleji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tepelná elektrárna Tušimice

Tepelná elektrárna Tušimice | Foto: ČEZ

V Česku možná vyroste nová hnědouhelná elektrárna za 56 miliard korun. Její stavbu plánují podle serveru iDnes společnosti E.ON a Mostecká uhelná. Jednání by mohla skončit během několika měsíců. Na projektu se firmy mají podílet společně. Mostecká dodá uhlí, E.ON zajistí technologie. Jak říká analytik společnosti Patria Jan Krejčí, nová elektrárna by konkurovala především společnosti ČEZ.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Krejčí: Elektrárna

Mostecká uhelná jednala o výstavbě elektrárny i se skupinou ČEZ. Jednání ale zkrachovala, stejně jako dohoda o dodávkách uhlí pro tuto energetickou společnost. Firma podala na Mosteckou uhelnou žalobu k soudu, aby potvrdil platnost dřívější dohody o prodloužení dodávek.

Okresní soud v Ústí nad Labem zastavil exekuci v Setuze. Ukončení exekučního řízení navrhl Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond poté, co majitelé chemicko-potravinářské společnosti podle dohody o narovnání se státem zaplatili počátkem července více než miliardu korun. V exekuci byla společnost na návrh fondu od loňského listopadu, a to kvůli pohledávce státu překračující čtyři miliardy korun. Narovnání, které se stát rozhodl přijmout, nabídli noví vlastníci Setuzy.

Letiště na celém světě v loňském roce odbavily rekordní čtyři miliardy a 400 miliónů cestujících. Oproti loňsku to je nárůst o skoro pět procent, vyplývá to ze zprávy Mezinárodní rady letišť. Nejvytíženějším vzdušným přístavem bylo loni letiště v Atlantě, kde bylo odbaveno téměř 85 miliónů cestujících. Každoročně roste i počet pasažérů, kteří projdou branami ruzyňského letiště. Jak říká marketingový ředitel Letiště Praha Stanislav Zeman, letos by jich mělo být přes 12 miliónů.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Zeman: Letiště

Problémy na trhu nemovitostí v USA se zřejmě udrží delší dobu a mohou způsobit, že americká ekonomika poroste pomaleji. V pololetní zprávě o stavu ekonomiky to uvedl šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Důvodem k obavám je podle něj také inflace. Bernanke řekl, že výraznější oživení ekonomiky přijde zřejmě až v příštím roce. Kurz dolaru se v reakci na jeho slova začal opět propadat, a to až na jeden dolar a 38 centů za euro.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme