Ekonomické informace 19. 8. 2003

Komise pro cenné papíry udělila finanční a poradenské společnosti OVB Allfinanz pokutu 100 tisíc korun za porušení zákona o cenných papírech. Mimo jiné proto, že společnost nabízela klientům zahraniční fondy, které neměly povolení pro Českou republiku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Antimonopolní úřad rozhodl o tom, že vydavatelé tisku nevytvořili zakázaný kartel. Jde o to, že loni v krátkém časovém intervalu vypověděli smlouvy distributorovi novin Mediaprint Kappa a přešli ke konkurenční První novinové společnosti. Mediaprint obvinil z kartelu vydavatelství Vltava-Labe-Press a také vydavatelství Mafra a Ringier, které drží v PNS akciové podíly. Mediální zástupce Ringiera Miloš Růžička rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vítá. Připomněl, že od začátku vydavatelství argumentovala tím, že u PNS našla lepší obchodní podmínky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miloš Růžička o rozhodnutí

Mediaprint s rozhodnutím antimonopolního úřadu nesouhlasí. Protože už ale proti němu není odvolání, obrátí se na soud.

Cena ropy včera rostla kvůli zprávám o dalším útoku na ropovod v Iráku. Zvyšují se také obavy, že eskalace násilí v Nigérii, která je sedmým největším vývozcem ropy na světě, by mohlo zastavit dodávky ze země. Cena ropy Brent v Londýně tak včera vzrostla o šest centů na 28 dolarů a 87 centů za barel.

Dlouhodobý růst cen ropy se zřejmě projeví i u nás. Cena benzinu Natural 95 by se během dalších dvou měsíců měla podle odborníků zvýšit o 40 až 50 haléřů.

Tři největší automobilky z Detroitu včera plně obnovily výrobu, kterou musely přerušit kvůli čtvrtečnímu výpadku proudu na severovýchodě Spojených států a v části Kanady. Jak zjistil náš zpravodaj ve Spojených státech Miroslav Konvalina, celkem se rozjely výrobní pásy ve více než 50 závodech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Konvalina o obnově po výpadku

Do užší nominace v soutěži Stavba roku 2003 se dostalo 15 objektů. Například přestavěná žižkovská kasárna v Jihlavě, Nostický Palác, areál rodinných domů "Pod Kozincem" v Praze nebo zimní stadion v Českých Budějovicích. Vítězných pět staveb vyhlásí pořadatelé 25. září. Předsedkyně poroty architektka Radomíra Sedláková říká, že kvalita přihlášených staveb stále roste, což je vidět i na letošním 11. ročníku soutěže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radomíra Sedláková o kvalitě staveb

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme