Ekonomické informace 19. 8. 2005

Ceny plynu a elektrické energie porostou, avšak méně, než ekonomové předpokládali. Čeští spotřebitelé mají stále větší chuť utrácet. Bankám se nelíbí snaha Ministerstva financí regulovat jejich bankovní služby. Šestice uchazečů o polskou elektrárnu Dolna Odra může ještě dnes předkládat své konečné nabídky na privatizaci podniku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

Ceny energií letos i v příštím roce určitě porostou, zdraží ale méně, než ekonomové předpokládali. Dohodli se na tom premiér Jiří Paroubek, ministr průmyslu a obchodu Milan Urban a předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Elektřina by měla být příští rok dražší maximálně o deset procent. Plyn ale podraží už letos a výrazněji než elektřina. Podle mluvčího Ministerstva průmyslu a obchodu Iva Mravinace vzrostou ceny plynu od října.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: Plyn podraží

Čeští spotřebitelé mají stále větší chuť utrácet. Svědčí o tom maloobchodní tržby, které v červnu stouply o více než čtyři procenta. Podle Vladimíra Pikory z Volksbank CZ se ale postupně mění struktura prodeje, a tak všichni obchodníci na ochotě lidí utrácet tolik nevydělávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Maloobchodní tržby

Bankám se nelíbí snaha Ministerstva financí regulovat jejich bankovní služby. Ministr financí Bohuslav Sobotka se zatím snaží banky přesvědčit, aby některé služby upravily ve prospěch klientů dobrovolně, pokud to ale banky neudělají, chce jejich činnost regulovat zákonem. Banky však varují, že některé návrhy ministra mohou jejich služby výrazně zdražit.

Například povinnost bank propočítávat, jak by se změna v ceníku promítla v případě každého konkrétního klienta, by podle ČSOB přišla asi na tři miliardy korun, což by banka musela promítnout do cen svých služeb. Pokud by ovšem o tyto náklady nesnížila svůj zisk, který za první pololetí činil 6 miliard a 800 milionů korun. Více než dvěma miliardami k němu sice přispěl výsledek arbitráže v případu společnosti Slovenská inkasná, i bez něho si ale ČSOB podle svého mluvčího Milana Tománka ve srovnání s loňským rokem polepšila o 16 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tománek: Výsledky ČSOB

Šestice uchazečů o polskou elektrárnu Dolna Odra může ještě dnes předkládat své konečné nabídky na privatizaci podniku. Jedním ze zájemců, kteří se budou o polskou elektrárnu ucházet, je také česká elektrárenská společnost ČEZ. Potvrzuje to její mluvčí Eva Nováková.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: ČEZ usiluje o Dolnu Odru

Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme