Ekonomické informace 19. 9. 2003

Pekárny nám chystají nemilé překvapení - jejich výrobky totiž v následujícím období zřejmě podraží. A to kvůli rostoucím cenám obilí, které podle samotných firem stouply o desítky procent a rostou dál. Největší pekárny v zemi chtějí zdražit rohlíky o desetníky a chleba o koruny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerstvé pečivo

čerstvé pečivo | Foto: Delta pekárny

Vzhledem k nízkým maržím u pekárenských výrobků se podle ekonomů nemůžeme pekařům divit - nemají kam sáhnout a zdražení musí přesunout dál. Podle Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů navíc ceny pečiva už dlouhodobě neodpovídají cenám vstupů.

Menšinoví akcionáři bývalé Investiční a Poštovní banky zažalovali Českou republiku u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Nelíbí se jim postup českých orgánů při vyšetřování trestních oznámení, která menšinoví akcionáři podali na představitele ČSOB a ministerstva financí kvůli převzetí zkrachovalé IPB Československou obchodní bankou. Podle předsedy sdružení drobných akcionářů IPB Jaroslava Šafaříka se akcionáři cítí postupem našich právních institucí poškozeni, všechny dostupné právní prostředky už ale v České republice bez úspěchu vyčerpali.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šafařík: Akcionáři IPB

Výši údajné škody ale Jaroslav Šafařík nezmínil.

Tvorbu státního rozpočtu výrazně ovlivňuje to, jaký hospodářský vývoj vláda očekává. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky je i přes plánovaný 115miliardový schodek čas na optimistické předpoklady, protože evropská ekonomika by měla začít růst.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Makroekonomický výhled

Pozitivní vývoj naší ekonomiky odhaduje také Mezinárodní měnový fond. Zatímco Německu nepředpovídá nejlepší vyhlídky, středoevropským ekonomikám údajně stagnace nehrozí. České hospodářství podle odhadů fondu letos vzroste o 1,7 procenta, příští rok pak o 2,6 procenta. Tempo hospodářského růstu bude ale nižší než v Polsku, na Slovensku nebo v Maďarsku.

Analytik Jan Schiesser ze společnosti Atlantik finanční trhy považuje prognózu fondu za pesimistickou. Podle něj letos česká ekonomika poroste 2,5procentním tempem a příští rok růst zrychlí na 3 procenta. I přesto ale okolní země pravděpodobně nepředhoníme.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Schiesser: Vývoj ekonomiky

Naší měně na devizovém trhu pomohlo přijetí návrhu rozpočtu vládou. O dvacet haléřů tak zlevnilo euro. Jeho kurs se bude na začátku dnešního obchodování pohybovat kolem dvaatřiceti korun 45 haléřů. Také dolar klesl na 28,80.

Nejbohatším mužem na světě je stále Bill Gates. Jak ale informuje internetový server Forbes, jeho čisté jmění se oproti loňsku poněkud zmenšilo - na 40 miliard dolarů. Jak dodává ze Spojených států naše spolupracovnice Eva Lizcová, "Top ten" nejbohatších mužů na světě tvoří většinou počítačoví experti.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Lizcová: Nejbohatší muži

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme