Ekonomické informace 19. 9. 2006

Ceny pohonných hmot u našich čerpacích stanic dál klesají. V Kolíně dnes očekávají důležitou událost. Stavební firma předá posledních 560 bytů pro zaměstnance automobilky TPCA městu. V Liberci budují druhou průmyslovou zónu. Uvažovaná postupná privatizace 16 procent akcií energetické společnosti ČEZ přes kapitálový trh je správný a transparentní krok. Shodují se na tom analytici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzin

Benzin | Foto: www.automarket.co.yu

Ceny pohonných hmot u našich čerpacích stanic dál klesají. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 zlevnil za poslední týden o 41 haléřů na 30,67 koruny, litr motorové nafty zlevnil o 27 haléřů na 29,55 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Podle analytika Štěpána Pírka ze společnosti Colosseum je to hlavně tím, že obchodníci očekávají zpomalení americké ekonomiky a tedy pokles spotřeby benzínu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírko: Proč klesají ceny pohonných hmot?

V Kolíně dnes očekávají důležitou událost. Stavební firma předá posledních 560 bytů pro zaměstnance automobilky TPCA městu. První zájemci by se do nich mohli začít stěhovat v říjnu. Kolín měl automobilce předat do konce loňského roku 850 bytů, podařilo se mu ale dokončit jen 291. Teď předává ty zbylé. Řada zaměstnanců si ale stěžuje na výši nájemného a na velikost obydlí. 60 procent z předávaných bytů je velmi malých - 1+kk, říká mluvčí automobilky Matěj Matolín. Takové byty jsou ale pro rodiny s dětmi nevyhovující.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Matolín: Byty pro zaměstnance TPCA jsou malé

Kvůli chybějícím bytům a vysokým nájmům odchází každý měsíc z automobilky několik desítek zaměstnanců.

V Liberci budují druhou průmyslovou zónu. Bude se rozkládat na ploše 67 hektarů mezi libereckým letištěm a Stráží nad Nisou. Specializace území zaujala redaktorku Ivanu Bernáthovou.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Bernáthová: Druhá liberecká průmyslová zóna

Uvažovaná postupná privatizace 16 procent akcií energetické společnosti ČEZ přes kapitálový trh je správný a transparentní krok. Shodují se na tom analytici. Výhodou je rychlost takového postupu, který by peníze do státního rozpočtu přinesl ve velmi krátké době. Peníze by ovšem neměly sloužit k zacelení děr ve státní kase, ale měly by být použity například na penzijní reformu nebo reformu veřejných financí. Kolik by stát prodejem části akcií ČEZu získal, odhaduje portfolio manažer Radek Létal ze společnosti A&CE.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Létal: Kolik by stát získal prodejem akcií ČEZu

Na druhou stranu, v případě prodeje části státního podílu by stát přišel každý rok asi o 1,5 miliardy na dividendách.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme