Ekonomické informace 2. 1. 2004

Některé čerpací stanice neváhají a od prvních dnů nového roku prodávají benzín a naftu za vyšší ceny. Vánoce a Silvestr pomohly domácí ekonomice. Rodinu finančních internetových stránek od 1. ledna rozšířil nový portál s názvem zlatakoruna.info. Česká republika má ode dneška novou Agenturu pro podporu podnikání a investic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Některé čerpací stanice neváhají a od prvních dnů nového roku prodávají benzín a naftu za vyšší ceny. Novela zákona zvýšila spotřební daně u nafty o 1,80 a u benzinu o korunu. Po započtení daně z přidané hodnoty může být litr benzínu dražší až o 1,20 koruny a litr nafty až o 2 koruny a 20 haléřů. Analytici ale kvůli konkurenčnímu boji mezi čerpacími stanicemi předpokládají, že prodejci zvýšení daně do cen pohonných hmot nepromítnou v plné výši.

Vánoce a Silvestr pomohly české ekonomice. Tvrdí to alespoň hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek. Přestože se výroba ve většině podniků ke konci loňského roku zastavila, růst hospodářství podpořili lidé utrácením v obchodech. Jiné svátky prý ekonomiku spíše brzdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Vánoce a ekonomika

Rodinu finančních internetových stránek v České republice rozšířil od 1. ledna nový portál s názvem zlatakoruna.info. Server by měl podle Pavla Doležala, ředitele společnosti pdMedia, přinášet hlavně informace o finančních produktech a pomáhat čtenářům při jejich výběru.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Doležal: Nový finanční portál

Od českých akcií čekají obchodníci s cennými papíry v roce 2004 další výdělky, i když loňský rekordní rok se podle nich bude opakovat jen těžko. Investoři by se měli zaměřit na Český Telecom, ČEZ a Komerční banku, černým koněm údajně mohou být České radiokomunikace. Loni akciový index PX 50 přidal více než 43 procenta - to byl největší zisk v historii pražské burzy cenných papírů. Domácí trh zaznamenal růst i předloni. Potvrdil se tak předpoklad, že zahraniční investoři vkládají peníze do zemí, které směřují do Evropské unie. Podobný vzestup cen prožily i okolní burzy v Bratislavě, Budapešti či Varšavě.

Česká republika má ode dneška novou Agenturu pro podporu podnikání a investic. Ta ponese jméno původní agentury pro zahraniční investice - CzechInvest. Nový, jednotný subjekt, jehož úkolem je poskytovat podporu podnikatelům v ČR, vzniká sloučením Agentury pro rozvoj podnikání a Agentury pro rozvoj průmyslu ČR - CzechIndustry se starým CzechInvestem. Podle Ivo Mravinace, mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu, pod které nová agentura spadá, doporučila sjednocení agentur i Evropská unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: Nový CzechInvest

Regiony České republiky mohou letos počítat s dotací 944 milióny korun - na jejich rozvoj ji poskytne ministerstvo pro místní rozvoj. Je to zhruba stejná částka jako loni. Z toho 400 milionů korun je určeno na spolufinancování programů, na které přispívá i Evropská unie. Ministerstvo chce vládě navrhnout, aby některé strukturálně postižené a hospodářsky slabé oblasti získaly v letošním roce také mimořádnou státní podporu. Jde o regiony, které měly na státní dotaci nárok do konce roku 2003, z nároku na podporu pro roky 2004 až 2006 ale vypadly. Jedná se o okresy Břeclav, Cheb, Karlovy Vary, Kladno, Opava, Prachatice a Sokolov.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme