Ekonomické informace 2. 11. 2004

Cena ropy na světových trzích prudce klesla a dostala se pod hranici 50 dolarů za barel. Státní zemědělský intervenční fond začal od zemědělců vykupovat přebytky obilovin. Podle ministra Jaroslava Palase by zemědělci, kteří chtějí svou produkci vyvézt za hranice, měli ještě zvážit, zda ji raději neuplatní u českých zpracovatelů. Poslanecká sněmovna by se dnes měla mimo jiné zabývat i poštovním zákonem - jeho navrhovaná podoba se nelíbí konkurentovi České pošty - společnosti Mediaservis.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropovod

ropovod

Cena ropy na světových trzích prudce klesla a dostala se pod hranici 50 dolarů za barel. Na této úrovni byla naposledy před měsícem. Podle analytika Jiřího Šťastného se tento vývoj může odrazit na cenách pohonných hmot jen mírně, asi v desítkách haléřů. Za zlevněním ropy ve světě jsou například statistiky o vývoji zásob ve Spojených státech, ale také další faktory.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Ceny ropy

Někteří analytici soudí, že trh tak spekuluje na vítězství Johna Kerryho v dnešních prezidentských volbách, protože soudí, že právě Kerry by mohl výrazně omezit geopolitické napětí.

Státní zemědělský intervenční fond začal od zemědělců vykupovat přebytky obilovin. Podle mluvčí fondu Jitky Slukové tak plní funkci tzv. záchranné sítě díky přesně dané intervenční ceně. Ta je stanovena na 101 euro a 31 centů, tedy asi 3 200 korun za tunu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sluková: Výkup přebytků obilí

Madeta České Budějovice přijde asi o desetinu dodávek mléka. Družstvo Jih z Tábora se totiž rozhodlo prodat část své produkce do Německa. Získá tak nejméně o 45 milionů korun víc, než kdyby jej prodalo u nás. Podle ministra zemědělství Jaroslava Palase by zemědělci ještě měli zvážit, zda své produkty raději neuplatní u českých zpracovatelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Palas: Vývoz zemědělských produktů

Poslanecká sněmovna by se dnes měla mimo jiné zabývat i poštovním zákonem. Znění, které mají poslanci v této chvíli na stole, předpokládá, že na doručování komerčních zásilek musí být licenční povolení. To by zvýhodňovalo Českou poštu. Navrhovaná podoba zákona se nelíbí konkurentovi pošty - společnosti Mediaservis. Její jednatel Michal Koliandr to považuje za porušení volné hospodářské soutěže a říká, že to potvrzuje i stanovisko Evropské komise a českého regulátora.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Koliandr: Poštovní zákon

Pokud by byl zákon přijat v současné podobě, bude Mediaservis žádat nápravu u Evropské komise. Navíc bude v souvislosti s ochranou investic zvažovat požadavek na Českou republiku, aby mu uhradila vzniklé škody.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme