Ekonomické informace 2. 11. 2006

Bulhaři i Rumuni budou moci pracovat po vstupu do Evropské unie v Česku bez omezení. Republika se podle odstupujícího ministra práce Petra Nečase nechystá uzavřít těmto dvěma zemím svůj trh práce. Česká konsolidační agentura se bude o ztracenou půlmiliardu korun soudit. 500 milionů, které se ztratily z účtů její dceřiné společnosti Galileo Real, bude soudní cestou požadovat po švýcarské bance UBS. Investice do realit se u nás v prvním pololetí opět zvýšily. Státní rozpočet se v říjnu propadl do schodku více než 12 a půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Bulhaři i Rumuni budou moci pracovat po vstupu do Evropské unie v Česku bez omezení. Republika se podle odstupujícího ministra práce Petra Nečase nechystá uzavřít těmto dvěma zemím svůj trh práce. Stát si ale připraví pojistky, aby mohl v případě nutnosti svůj pracovní trh chránit. Pokud by ale většina zemí pětadvacítky Bulharům a Rumunům neumožnila volně získat zaměstnání na svém území, museli bychom své záměry podle Nečase přehodnotit i my.

Česká konsolidační agentura se bude o ztracenou půlmiliardu korun soudit. 500 milionů, které se ztratily z účtů její dceřiné společnosti Galileo Real, bude soudní cestou požadovat po švýcarské bance UBS. Banka, která peníze umožnila vyvést na účty soukromých osob, totiž podle mluvčího agentury Jiřího Pekárka odmítla veškeré snahy o mimosoudní vyrovnání. Tuzemské zastoupení peněžního ústavu se odmítlo k případu vyjádřit.

Investice do realit se u nás v prvním pololetí opět zvýšily. Stouply o 25 procent na více než 18 miliard korun. Proti stejnému období loni to znamená čtvrtinový nárůst. Největšími investory v Česku zatím zůstávají zahraniční fondy, stále častěji se mezi nimi ale objevují i domácí subjekty. Do čeho své peníze nejraději vkládají, upřesňuje Lucie Řídkošilová z poradenské společnosti CB Richard Ellis.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Řídkošilová: Investice do realit

Státní rozpočet se v říjnu propadl do schodku více než 12 a půl miliardy korun. To je téměř o 28 miliard korun horší výsledek než loni. Přitom ještě koncem září byl rozpočet v přebytku. Podle analytika společnosti Patria finance Davida Marka bývá říjnový výsledek už tradičně horší než zářijový kvůli nižšímu inkasu daní. Faktem ale je, že letošní vývoj hospodaření státu se loňskému nemůže vyrovnat. To ovšem podle Marka neznamená, že musí být celkový výsledek letošního rozpočtu špatný.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Rozpočet

Evropská centrální banka dnes bude rozhodovat o dalším nastavení sazeb v eurozóně. Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík předpokládá, že je ještě pár týdnů ponechá beze změny a zvýší je o čtvrt procentního bodu na 3,5 procenta až letos v prosinci. Nevylučuje ale ani možnost, že banka zvedne sazby už dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Mertlík: Sazby v eurozóně

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme