Ekonomické informace 2. 12. 2004

Privatizace Telecomu odstartovala. Ostravská Nová počítá s dalším kolem dobrovolných odchodů svých zaměstnanců. Mohutné propouštění plánují velké německé koncerny. Téměř 100 miliónů korun investuje do nového závodu britská společnosti LOMA Systems v Dobřanech na Plzeňsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Privatizace Telecomu odstartovala. Vláda se pokusí co nejrychleji vypsat výběrové řízení a prodat státní podíl strategickému investorovi. Když se ministrům nebude nabídka vítěze tendru v březnu příštího roku líbit a bude vhodná situace na kapitálových trzích, prodá akcie státu na burze.

O této možnosti měla rozhodnout ale už teď , tvrdí většina ekonomů. Prodej přes kapitálové trhy by podle nich přinesl vyšší výnos. Například Tomáš Gattěk ze společnosti Patria finance odhaduje, že by stát utržil kolem 60 miliard korun. Taková částka podle něj odpovídá současné tržní ceně. Přímý prodej by ale zisk státní pokladny mohl snížit.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Gattěk: Privatizace Telecomu

Ostravská Nová huť bude pokračovat v propouštění zaměstnanců. Poté, co rozdala výpovědi bezmála 1700 lidí, počítá s dalším kolem dobrovolných odchodů svých pracovníků. Jde znovu o nabídku vyplacení vysokého odchodného, které může dosáhnout až 25násobku průměrného platu. Řádově tedy stovek tisíc korun. Žádosti je možné podat příští týden v pondělí nebo v úterý. Kritéria jsou podle personálního ředitele firmy Jiřího Gwozdze mírnější. Žádat mohou i ti, kteří v podniku ještě nejsou víc než pět let. Právě tito zaměstnanci proti původnímu omezení hlasitě protestovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Gwozdz: Ispat nabízí odchodné dalším zaměstnancům

Zatímco poměrně velké propouštění v Nové huti je u nás ojedinělé, velké německé koncerny se rozhodly dávat výpovědi jako na běžícím páse. Automobilka Opel oznámila sanační program - propustí asi 10.000 zaměstnanců. Největší obchodní síť v Evropě Karstadt-Quelle plánuje uzavření poloviny svých poboček, z kterých odejde dva a půl tisíce lidí. A Deutsche Bank se rozhodla jít podobnou cestou, dodává náš zpravodaj v Německu David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Propouštění v Německu

Jsou ale i firmy, které zaměstnance přijímají. Téměř 100 miliónů korun investuje britská společnosti LOMA Systems v Dobřanech na Plzeňsku do nového závodu, který bude dnes slavnostně otevřen. První britský investor na zelené louce v plzeňském kraji zaměstná ve výrobní hale na systémy pro průběžnou kontrolu kontaminace potravin a léčiv přibližně 45 lidí, říká mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Investice v Dobřanech na Plzeňsku

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme