Ekonomické informace 2. 12. 2005

Podnikatelé, města a obce projevují rekordní zájem o finanční podporu z evropského programu Reality. Zaměstnanost v Česku se zvyšuje. Vláda vypíše konkurz na kampaň o Evropské unii. Česko se stalo během členství v OECD velmi dobře fungující ekonomikou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střechy domů

Střechy domů | Foto: Jan Rosenauer

Agentura CzechInvest zaznamenala rekordní zájem českých podnikatelů, měst i obcí o finanční podporu z evropského programu Reality. V současné době je v programu Reality k dispozici 2,7 miliardy korun, přičemž firmy požadují o víc než jednu miliardu více. Proto bude podle mluvčí CzechInvestu Jany Víškové 21. prosince dočasně pozastaveno přijímání nových žádostí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Bude pozastaveno přijímání žádostí

Zaměstnanost v Česku se neustále zvyšuje. Potvrzují to aspoň nejnovější výzkumy Českého statistického úřadu, a práci tak nachází stále více lidí. Podporovat se je snaží i ministerstvo práce a sociálních věcí a pro některé uchazeče nabízí speciální projekty. Jedním z nich je takzvaná "první příležitost". Tedy projekt určený pro mladé lidi do 25 let. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřiny Beránkové by měl projekt působit jako prevence nezaměstnanosti absolventů škol.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Beránková: Prevence nezaměstnanosti

Vláda vypíše na konci ledna výběrové řízení na informační kampaň o Evropské unii. Kabinet už letos uvolnil 20 milionů korun na témata budoucnosti Evropské unie, EU do škol nebo rozcestník pro evropské peníze, tedy návod jak lépe využívat programy EU. Podle ředitelky vládního odboru pro informování o unii Petry Mašínové vyberou vítěze nezávislé odborné komise, v nichž zasednou zástupci vlády, experti na evropskou problematiku a také zástupci regionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Mašínová: Vítěze vyberou komise

Česká republika se stala během svého členství v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj velmi dobře fungující ekonomikou. Prohlásil to při zahájení mimořádného zasedání OECD v Praze šéf organizace Donald Johnston.

Předseda výkonného výboru Pozemkového fondu osloví čtyři největší auditorské firmy, které by měly v krátké době uskutečnit ve fondu takzvaný forenzní audit. Ten by měl prověřit, kdo z pracovníků fondu pochybil v případě spekulativních převodů pozemků. Rozhlasové stanici BBC to řekl ministr zemědělství Jan Mládek.

Povinnost projednat se zaměstnanci například ekonomickou situaci podniku nebo změny v organizaci práce by měly mít ze zákona jen firmy, které dávají práci nejméně 20 lidem. Tuto a další úpravy dnes senátoři navrhli vložit do vládní novely zákoníku práce. Normu tak dostane k novému projednání sněmovna. Novela má do právního řádu převést evropskou směrnici o informování a projednávání vývoje zaměstnanosti uvnitř podniku v případě, že je tato zaměstnanost ohrožena.

Členské státy Evropské unie by měly u podpory vědy přejít od slov k činům. EU jinak nebude schopna konkurovat USA, Číně nebo Indii a dopadnou na ní nepříznivé následky globalizace. Prohlásil to na semináři nevládní organizace Lisbon Council místopředseda Evropské komise Günter Verheugen.

David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme