Ekonomické informace 2. 3. 2005

Vláda chce snížit zadlužení státu vydáním dluhopisů. České aerolinie vybudují nové opravárenské centrum. Nad podobou nového zákoníku práce se dnes sejdou zástupci odborářů a zaměstnavatelů. Pro zhruba dva miliony tun obilí z loňské sklizně stále chybí odbyt.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Vláda chce snížit zadlužení státu vydáním dluhopisů. Jen ve druhém čtvrtletí letošního roku vydá obligace za 29 miliard korun. Krom toho vydá také krátkodobé pokladniční poukázky. Stát používá dluhopisy především na financování schodku rozpočtu, který by měl letos dosáhnout téměř 84 miliardy korun. Ekonom Raiffeisenbank Miroslav Brabec doporučuje, aby stát více umísťoval dluhopisy na zahraničních trzích.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Brabec: Státní dluhopisy

České aerolinie vybudují nové opravárenské centrum, které zaměstná až 400 leteckých mechaniků a dalších specializovaných profesí. Investice do výstavby a nových linek představuje jednu miliardu a 350 milionů korun. Po otevření opravárenského centra ČSA počítají s rozšířením počtu zákazníků. V novém hangáru by měli začít letadla opravovat od roku 2007. Mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková oceňuje, že nová místa nabízí český podnik.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Nová místa v opravárenském centru ČSA

Nad podobou nového zákoníku práce se dnes sejdou zástupci odborářů a zaměstnavatelů. Hodnotit by měli zejména takzvaný švarcsystém, o němž jednala i Poslanecká sněmovna. Zdeněk Somr, předseda sdružení Střední podnikatelský stav, si myslí, že celá otázka švarcsystému je jen uměle vytvořeným problémem, kterým si politici snaží zjednodušit život.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Somr: Problematika "švarcsystému"

Odstraněním regulace nájmů by současné tržní nájemné mohlo v průměru klesnout asi o třetinu. Naopak regulované nájemné by se zvýšilo v průměru zhruba o 160 procent. Vyplývá z analýzy společnosti Patria Online. Například v Praze by tržní nájem u bytu první kategorie a o velikosti 70 metrů čtverečních klesl ze současných zhruba 9600 na 7400 korun. Regulovaný nájem v takovém bytě činí zhruba 2500 korun.

Ministr financí Bohuslav Sobotka se bojí, že vláda včas nepřikročí k potřebným škrtům v nadměrných státních výdajích. Požádal proto premiéra Stanislava Grosse, aby kabinet jeho návrh na téměř 70miliardové úspory projednal nejpozději do konce března. Ministři již projednávání návrhu čtyřikrát odložili a materiál nebude ani na dnešním zasedání vlády.

Čeští farmáři by měli část orné půdy přeměnit na pastviny, aby předcházeli nadprodukci obilí. Na zasedání zemědělského svazu v Havlíčkově Brodě to řekl ministr zemědělství Jaroslav Palas. Pro zhruba dva miliony tun obilí z loňské sklizně stále chybí odbyt, na druhé straně klesají stavy skotu a republika přestává být soběstačná v produkci hovězího masa.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme