Ekonomické informace 2. 3. 2006

Nejpozději do dneška měla být uzavřena jednání s automobilkou Hyundai o její případné investici do výstavby nového závodu v Nošovicích. Pardubice by měly mít v roce 2008 jedno z nejmodernějších letišť v České republice. Evropská centrální banka dnes posoudí úrokové sazby v eurozóně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Nejpozději do dneška měla být uzavřena jednání s automobilkou Hyundai o její případné investici do výstavby nového závodu v Nošovicích. Jihokorejci zatím mlčí a mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac si není jistý, jestli se dnes automobilka nějak vyjádří.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: Investice Hyundai v Česku

Rusko začne připravovat prodloužení smluv o dodávkách plynu a ropy do České republiky. Po setkání s prezidentem Václavem Klausem to uvedl jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Ruské dodávky nyní tvoří 70 procent české spotřeby plynu. Česko je podle Putina důležitý obchodní partner Ruska. Vedle jaderné energetiky mají Češi šanci především ve strojírenských projektech.

Na mezinárodním letišti v Pardubicích chce silný zahraniční investor vybudovat nový terminál, lakovnu dopravních letadel a opravnu leteckých motorů. Provoz by měl začít v roce 2008. Jak říká pardubický primátor Jiří Stříteský, v té době budou mít Pardubice jedno z nejmodernějších letišť v České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Stříteský: Modernizace letiště Pardubice

Evropská centrální banka dnes posoudí úrokové sazby v eurozóně. Podle analytika ČSOB Petra Dufka základní úrokovou sazbu zvýší, a to o čtvrt procentního bodu na dvě a půl procenta. To by znamenalo další zvýšení rozdílu mezi úrokovými sazbami u nás a v zemích, které platí eurem.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Úrokové sazby v eurozóně

Slovinsko má v obchodech dvojí ceny, jedny v místní měně tolar, druhé v jednotné evropské měně euro. Vyjadřování ceny zboží v obou měnách je od března povinné a má připravit občany na zavedení eura, kterým se bude ve Slovinsku platit už od ledna příštího roku.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme