Ekonomické informace 2. 3. 2007

Stavební úřad v Dobré dnes vydá první stavební povolení pro nošovickou továrnu automobilky Hyundai. RWE Transgas bude muset odběratelům vrátit stamiliony korun za plyn. Pražskou burzu zasáhla další vlna výprodejů. Zentiva vstupuje na maďarský farmaceutický trh.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letecký pohled na Nošovice

letecký pohled na Nošovice | Foto: Obec Nošovice

Automobilka Hyundai může na severu Moravy konečně začít stavět. Stavební úřad v Dobré dnes vydá první stavební povolení pro nošovickou továrnu. Výstavba závodu měla původně začít už loni v květnu. Kvůli průtahům v územním řízení, které způsobily připomínky ekologů, se ale zpozdila. Podle českého mluvčího automobilky Petra Vaňka se začne stavět ještě v březnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Vaněk: Hyundai

RWE Transgas bude muset odběratelům vrátit stamiliony korun za plyn. Skutečné náklady na nákup zemního plynu v prvním čtvrtletí budou totiž zřejmě nižší, než Energetický regulační úřad při loňském stanovování cen předpokládal. Přesnou částku, na jakou se domácnosti i firmy mohou těšit, budeme znát na začátku dubna. Kdy a jakým způsobem RWE svým zákazníkům peníze vrátí, upřesňuje mluvčí firmy Martin Chalupský.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Chalupský: RWE Transgas

Domácnosti by tak měly získat slevu ze zálohových plateb.

Pražskou burzu zasáhla další vlna výprodejů. Hlavní index PX klesl o více než 2 procenta. Za poslední tři dny tak akcie přišly o takřka veškerý letošní zisk. Vše odstartoval propad čínského akciového trhu a následný odliv investic z většiny kapitálových trhů včetně Spojených států. Nejvíce spadly akcie mediální skupiny CME, 5 procent. ČEZ přišel a 3,5 procenta, Znetiva a Telefonica o 3. Akcie textilní firmy Pegas naopak zpevnily o 2,6 procenta.

Další 200 lidí letos najdou práci v závodě japonské společnosti Daikin na brněnské Černovické terase. Firma vyrábí kompresory do klimatizací, od září výrobu téměř zdvojnásobí a rozjede třetí směnu. Nyní zaměstnává necelých šest set lidí, naprostá většina z nich je ze Slovenska.

V Česku bude v roce 2050 chybět celkem 1,5 milionu pracovníků. Vyplývá to ze studie nizozemské společnosti SEO. Česko se prý bude potýkat vůbec s největším nedostatkem pracovní síly v rámci Evropské unie. Na vině je stárnutí a částečně i odliv dělníků na západ. Jak říká analytik ČSOB Petr Dufek, jedním z receptů jak situaci řešit, je imigrace.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Imigrace

Zentiva vstupuje na maďarský farmaceutický trh. Jak informuje mluvčí Věra Kudynová, firma převzala některé generické léky a další provozní aktiva společnosti Sanofi-Aventis, a to včetně zaměstnanců. Strategií Zentivy je stát se vedoucí farmaceutickou společností ve střední a východní Evropě.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme