Ekonomické informace 2. 4. 2003

Krajský soud v Ústí nad Labem prohlásil konkurz na údajnou nástupnickou společnost Union banky - firmu Česká revitalizační. Podle dokladů měla mimořádná valná hromada banky změnit název právě na Českou revitalizační a přenést sídlo peněžního ústavu z Ostravy do Mostu. Pak sama na sebe podala návrh na konkurz. Akcionáři i vedení Union banky ale tvrdí, že jde o podvod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Prohlašují, že Union banka nezměnila ani jméno, ani adresu a podle mluvčího Josefa Řeřichy se nekonala ani žádná valná hromada.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Řeřicha: Union banka

Celou věc zkoumá i centrální banka. Její mluvčí Alice Frišaufová ujišťuje klienty Union banky, tento případ nijak neovlivní výplatu pojištění vkladů.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Frišaufová: Výplata pojištěných vkladů

Elektrárenská společnost ČEZ stala právoplatným majitelem bývalých státních podílů v osmi distribučních společnostech. Svého vlivu, jak tvrdí její vedení, využije ke snížení cen elektřiny v některých regionech - především v Západních Čechách.

Podle rozhodnutí antimonopolního úřadu se ale bude muset některých majetkových podílů zbavit tak, aby vlastnila jen čtyři rozvodné společnosti. Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže se představenstvo rozhodlo, že bude podmínky antimonopolního úřadu respektovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: ČEZ

Strojírenská skupina Inekon je připravena jednat o koupi celého holdingu ČKD. Přednostně má ale zájem o dceřinou společnost ČKD Vagonka, která více odpovídá zaměření Inekonu na kolejová vozidla. Firma očekává, že cena za celý holding dosáhne maximálně pěti set milionů korun. Inekon chce ve vagónce zachovat výrobu příměstských vlaků, kterou by rozšířil o produkci tzv. regionálních vozidel. Ta mohou ze železnice sjet na tramvajové koleje a naopak a zajistit tak pohodlnější dopravu lidí dojíždějících za prací.

Neratovická Spolana propustila tento týden devadesát zaměstnanců. Víc než polovina z nich přitom využila nabídky na odstupné ve výši pěti platů, zbývající část zůstává v podniku, ovšem na jiné pozici. Celkově tak Spolana zaměstnává 1250 pracovníků. Podle mluvčího chemičky Jana Martínka to byla poslední letošní redukce pracovních míst ve firmě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Martínek o propouštění ve Spolaně

Český telekomunikační úřad začal šetřit množící se případy podvodů s telefonickým připojením na internet. Na ty si jen v posledních dvou měsících úřadu stěžovalo několik desítek uživatelů, kterým přišly nezvykle vysoké účty za telefon. Podvody dělají někteří provozovatelé tzv. linek se zvláštním tarifem, kde minuta hovoru vyjde až na 60 korun.

Ti buď na některé internetové stránky, umístí odkaz, po jehož prokliknutí se změní nastavení modemu a uživatel se bez svého vědomí začne připojovat za výrazně vyšší cenu. Druhou možností je, že program, který zajistí přenastavení modemu, obdrží mailem v podobě viru.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme