Ekonomické informace 2. 5. 2001

Zástupci FNM dnes podepíší zakládající listiny akciové společnosti Transgas. Železárny a drátovny Bohumín uhradily k dnešnímu dni 100 miliónů korun na základě soudního vyrovnání s věřiteli. Podrobnosti se dozvíte z Ekonomických informací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda dnes projedná kromě jiného návrhy novel atomového zákona, devizového zákona a zákona o podpoře malého a středního podnikání.

Zástupci Fondu národního majetku dnes podepíší zakládající listiny akciové společnosti Transgas. Ta vznikne z nynějšího stejnojmenného státního podniku. Jde o první krok v přípravě privatizace tohoto plynárenského monopolisty. Potvrdila to mluvčí fondu Jana Víšková.

Už v pondělí vyzval Fond národního majetku všechny potenciální investory k předběžnému vyjádření zájmu o balík státních akcií plynárenských firem. Dopisy mají zájemci o Transgas a všech osm distribučních společností doručit na fond do 21. května.

Ekonomické potíže českých podniků a firem se v posledních dvou letech zvolna zmírňují. Svědčí o tom průzkumy Centra pro výzkum veřejného mínění. Podle nich se letos v dubnu jen 11 procent respondentů domnívalo, že jejich firma, má velké obtíže, nebo že je její budoucnost nejistá. V říjnu 1999 si to ještě myslelo 17 procent respondentů a o rok předtím dokonce 20 procent. Naopak podle 44 procent respondentů podniky a firmy v současnosti prosperují nebo mají jen potíže dílčího charakteru. Výzkum také prokázal horší situaci v soukromé sféře, kde se častěji objevují závažné problémy.

Železárny a drátovny Bohumín uhradily k dnešnímu dni 100 miliónů korun na základě soudního vyrovnání s věřiteli. Jedná se o oddělené pohledávky, jejichž celkový objem představuje asi 800 miliónů. Podle místopředsedy představenstva ŽDB Tomáše Petříka zahrnuje celkový dluh ŽDB i dalších 450 miliónů.

Průměrná obytná plocha loni dokončených bytů činila 68,2 metru čtverečních, což je meziroční pokles o metr čtvereční. Celkem se v roce 2000 dokončilo 25 207 bytů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Od dnešního dne platí nové složení středoevropského indexu CESI - tedy Indexu akcií pěti středoevropských zemí. Na maximálně možný poloviční vliv se zvýší podíl polských akcií, váha maďarských firem se sníží na 23 procenta a váha českých mírně stoupne na 20,68 procenta. Znamená to, že počet českých firem stoupne v bázi indexu ze čtyř na pět. Novými tituly budou Česká spořitelna a Komerční banka, vyřazen naopak bude Unipetrol.

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu Spojených států v dubnu zaznamenala pouze mírné oživení, takže hlavní ukazatele vykázaly slabší růst, než se na trzích obecně čekalo. Index Národního sdružení nákupních manažerů totiž ve čtvrtém letošním měsíci vzrostl jen o jednu desetinu bodu na 43,2. Pokud je index nad 50 body, znamená to růst průmyslové aktivity, jestliže ale hodnota indikátoru klesne pod tuto hranici, signalizuje pokles. Také ředitelé zpracovatelských podniků ve Spojených státech vnímají vyhlídky na vývoj v příštích dvanácti měsících hůře než zhruba před 40 lety. Peseimistických je až 38 procent manažerů.

Evropská unie konečně ukončí osm let trvající banánovou válku. Poté, co se vyřešil spor se Spojenými státy o dovoz těchto plodů na trh unie, dosáhl Brusel také dohody s největším světovým producentem banánů - Ekvádorem. Podrobnosti má bruselský zpravodaj ČRo 1 - Radiožurnálu Milan Fridrich.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme