Ekonomické informace 2. 5. 2002

Centrální banka minulý týden poměrně radikálně snížila úrokové sazby. Kromě největších finančních ústavů - České spořitelny a ČSOB, už reagovala většina ostatních bank. Konzervárenská jednička Hamé Babice hledá investora. České dráhy dluží kam se podívají. Severomoravské energetice 305 milionů a 600 tisíc korun, ostravským opravnám a strojírnám přes 240 miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

V průmyslové zóně Kolín-Ovčáry začaly terénní práce. Sdružení firem IPS Skanska, Stavby silnic a železnic, Dopravní stavby a Geosan začalo upravovat území o rozloze 150 hektarů. Vyroste tu také nová automobilka konsorcia Toyota-PSA.

Od 1. května je zpoplatňován dovoz elektrické energie přes Českou přenosovou soustavu. Za jednu megawatthodinu jedno euro. Dovozci zaplatí také dvaadvacetiprocentní daň z přidané hodnoty.

Po dlouhých měsících čekání získala Česká pojišťovna souhlas centrální banky k nákupu akcií První městské banky. Za 70procentní podíl zaplatí 515 miliónů korun.

Poslední dubnový den nevěděla česká měna, kterým směrem se vydat. Zda oslabit, nebo ne. Dnes začne obchodování na úrovni 30 korun 55 haléřů za euro. Česká národní banka se domnívá, že koruna je stále ještě příliš silná. A že by mohla způsobit zpomalení růstu naší ekonomiky. Aktuálně to pro Radiožurnál řekl viceguvernér banky Luděk Niedermayer.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Niedermayer: Vývoj kurzu koruny

Centrální banka minulý týden poměrně radikálně snížila úrokové sazby. Kromě největších finančních ústavů - České spořitelny a ČSOB, už reagovala většina ostatních bank. A to tím, že snížily některé úroky především u vkladů. Posun úroků úvěrů zatím není nijak dramatický.

To se projeví zřejmě i v tom, jak budeme spořit. Zatímco ještě v roce 1999 byla míra úspor kolem 11 procent, teď se pohybuje mezi osmi a devíti procenty. Podle hlavního ekonoma Komerční banky Kamila Janáčka to znamená, že nejen ukládáme méně peněz do bank, ale také že v průměru více utrácíme své úspory. Janáček odhaduje, že tento trend se nebude hned tak měnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Janáček: Dopad snížení úrokových sazeb

Konzervárenská jednička Hamé Babice hledá investora. Po kapitálovém posílení chce během letních měsíců vtrhnout na ruský trh. Tam by měla koupit dvě místní konzervárny. O tom s jakým investorem v zádech bude expandovat, ale generální ředitel Hamé Leoš Novotný ještě nechtěl hovořit. Upřesnil pouze, že ve hře jsou zatím čtyři společnosti a to nejen z oboru.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Novotný: Investor Hamé Babice

České dráhy dluží kam se podívají. Severomoravské energetice 305 milionů a 600 tisíc korun. Podle mluvčího energetiky Pavla Nováčka to se splácením dluhu nevypadá moc dobře.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Nováček: Dluh Českých drah

Ostravským opravnám a strojírnám dluží České dráhy přes 240 miliónů korun. Splácí jen něco a opravny se dostávají do krize. Kvůli nedostatku provozních prostředků musí k 1.červenci propustit několik desítek lidí. Ekonomický ředitel firmy Rudolf Šuška si posteskl, že platby Českých drah stačí jen na pokrytí základních potřeb společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Šuška: Dluh Českých drah

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme