Ekonomické informace 2. 6. 2003

Už druhým dnem hledají zástupci nejbohatších zemí světa a Ruska cestu, která by mohla vést z celosvětové recese. Česká republika může vyvážet pšenici a kukuřici do Evropské unie bezcelně. Škodaexport získala zakázku na opravu elektrárny ve Spojených arabských emirátech. Světové ceny ropy v uplynulém týdnu mírně vzrostly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Už druhým dnem hledají zástupci nejbohatších zemí světa a Ruska cestu, která by mohla vést z celosvětové recese. Oživit skomírající hospodářství by pomohl i signál vyslaný ze summitu G8 ve francouzském Avianu, pokud se ovšem státníci dohodnou na užitečných krocích. Jak si ale všiml náš spolupracovník, zpravodaj Hospodářských novin Milan Fridrich, objevují se třecí místa, která jednání brzdí. Osmička prý nemá politickou vůli rychle řešit třeba uvolnění světového obchodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Summit G8

Česká republika může vyvážet pšenici a kukuřici do Evropské unie bezcelně. Dohoda platí od včerejška, týká se ale jen předem stanoveného množství obilovin. Kvóty 200 tisíc tun pšenice a 20 tisíc tun kukuřice budou platit do konce tohoto roku. Podle zemědělského analytika Petra Havla jde o výhodnou dohodu, která by mohla snížit ceny této komodity, a to ještě před naším vstupem na jednotný trh. Na druhou stranu však upozorňuje, že letos asi nebude výrazná nadprodukce obilovin.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Havel: Bezcelní vývoz obilovin

Vývoz českého zboží na trh Evropské unie stoupl za čtyři měsíce o více než šest procent a přesáhl 317 miliard korun. A to i přes hospodářské problémy v Německu, které je naším hlavním obchodním partnerem. České podniky se ale snaží prosadit i na mimoevropských trzích. Například společnost Škodaexport získala další takovou zakázku. Do roku 2004 kompletně opraví elektrárnu v Abú Dabí ve Spojených arabských emirátech. Za obnovu tří bloků parní elektrárny o výkonu 60 megawattů získá podnik podle svého náměstka Zdenka Šímy sto milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Šíma: Zakázka Škodaexport

Světové ceny ropy v uplynulém týdnu mírně vzrostly. Ovlivňovaly je proti sobě působící zprávy. Ta o poklesu zásob benzínů ve Spojených státech působila na růst. Opačným směrem pak vedlo ceny očekávání, že Irák obnoví svoji produkci. Téměř bez povšimnutí zůstalo rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu, že od června zvýší celkový limit produkce o 900 tisíc barelů denně. Ovšem skutečná produkce se naopak výrazně sníží. Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum si proto myslí, že na cenu ropných produktů u nás nebudou mít nové kvóty OPEC žádný vliv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírko: Ceny ropy

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme