Ekonomické informace 2. 6. 2006

Hospodaření Českého státu skončilo ke konci května schodkem více než 12 miliard korun. Výroba osobních a lehkých nákladních automobilů v České republice se v roce 2010 zvýší téměř o 80 procent na 1 milion 36 tisíc vozů. Energetická společnost ČEZ musí zaplatit pokutu 7 a půl milionu korun za špatné smlouvy s některými odběrateli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu se neoficiálně dohodli, že ponechají těžební kvóty na dosavadní úrovni. Důvodem jsou vysoké ceny ropy na světových trzích. Nevyslyšeli tak požadavek prezidenta Venezuely Hugo Cháveze, který opakoval, že je ropy ve světě nadbytek a požadoval produkci snížit. Kdyby ale kartel těžbu snížil, ropu by to dále zdražilo a klesla by po ní poptávka.

Hospodaření Českého státu skončilo ke konci května schodkem více než 12 miliard korun. Deficit je tak téměř o 15 miliard korun nižší než ve stejném období loni. Podle ministerstva financí jde o nejlepší květnový výsledek od roku 2000. Za celý rok úřad počítá se schodkem 74 miliardy korun. Co na to říká analytik Next Finance Vladimír Pikora?

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Hospodaření státu

Výroba osobních a lehkých nákladních automobilů v České republice se v roce 2010 zvýší téměř o 80 procent na 1 milion 36 tisíc vozů. A to z loňských 577 tisíc vozů. Vyplývá to z prognózy společnosti Pricewaterhouse Coopers. Je to jen další potvrzení toho, že výroba dopravních prostředků hraje v české ekonomice čím dál větší roli a zvětšuje naši závislost na globální poptávce. Myslí si to i členka bankovní rady centrální banky Michaela Erbenová. Za velká rizika považuje také vývoj cen ropy a směného kurzu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Erbenová: Doprava

Teď dobrá zpráva: Dvě třetiny z nás doma třídí odpad. Česká republika se tak umístila za Německem na druhém místě unijního žebříčku recyklace plastových obalů. Vyplývá to z údajů Evropské komise. V recyklaci skleněných a papírových odpadů se řadíme mezi přední státy unie. Radost z toho má i mluvčí ministerstva životní prostředí Karolína Šůlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Šůlová: Recyklace

Energetická společnost ČEZ musí zaplatit pokutu 7 a půl milionu korun za špatné smlouvy s některými odběrateli. Rozhodl o tom brněnský krajský soud. Ten posuzoval odvolání společnosti proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Soud žalobu ČEZu zamítl v plném rozsahu.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme