Ekonomické informace 2. 8. 2001

Státní rozpočet byl na konci července ve schodku 23 a půl miliardy korun. Nevládní organizace mohou do 4. října podávat návrhy projektů zaměřených na rozvoj občanské společnosti a integraci romské komunity v České republice. Společnost Tanzberg Mikulov už nevlastní akcie, které tento týden zablokoval krajský soud v Brně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní rozpočet byl na konci července ve schodku 23 a půl miliardy korun. Deficit se tak oproti předcházejícímu měsíci snížil téměř o 4 miliardy. Důvodem byl lepší výběr daní. Ovšem v roce 2000 hospodařil stát v období od ledna do června jen s deficitem 2 miliardy korun.

Nevládní organizace mohou do 4. října podávat návrhy projektů zaměřených na rozvoj občanské společnosti a integraci romské komunity v České republice. Projekty budou financovány ze zdrojů Evropské unie v rámci programu Phare. Připraveny jsou 34 milióny korun. Návrhy přijímá Nadace pro rozvoj občanské společnosti.

Společnost Tanzberg Mikulov už nevlastní akcie, které tento týden zablokoval krajský soud v Brně. Řekl to člen představenstva společnosti Ondřej Kuchař. Podle rozhodnutí soudu přitom měly tyto akcie sloužit jako zajištění části peněz, které má Vladimír Železný zaplatit společnosti CME, jak o tom letos v únoru rozhodl arbitrážní soud v Amsterodamu. Jde o částku přes 27 miliónů USD.

Některé značky cigaret podraží. Vyplývá to z novely zákona o spotřebních daních. Ta se přibližuje pravidlům Evropské unie. Po našem vstupu do unie se ale budeme muset ještě přizpůsobit minimálním sazbám. Ty jsou podle mluvčího ministerstva financí Libora Vacka vyšší, než ty, které se nyní zavádí u nás.

Akciové společnosti Transgas, klesl v prvním pololetí kumulovaný zisk na 379 miliónů korun. Loni přitom měla za stejné období zisk 2 miliardy. Způsobily to vyšší náklady na pořízení plynu. Transgas prodává plyn za regulované ceny na vnitřním trhu se ztrátou. Tu hradí ze zisků, které plynou z tranzitu plynu přes naše území.

Zisk pokles i Kopřivnické automobilce Tatra. A to o 112 miliónů korun na pouhé 52 miliony. Tatra totiž prodala v prvním pololetí méně automobilů - jen 597. Podle Jana Slezáka z tiskového odboru to ale bude ve druhém pololetí lepší.

Nová huť své hospodaření zlepšila, přesto v pololetí vykázala ztrátu 217 a půl milionu korun. Proč? O tom už mluvčí Nové Huti Sylva Mazurková.

Většina podniků v průmyslu, stavebnictví a obchodu hodnotila letošní červenec ve srovnání s červnem jako stabilizovaný. Spotřebitelé naproti tomu signalizovali mírné zlepšení ekonomické situace. Podniky v rámci průzkumu Českého statistického úřadu poukázaly na nízkou, případně zhoršující se poptávku. Že jsou jejich obavy oprávněné, to si myslí i analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Polovinu Rodinného pivovaru Bernard koupí belbičané. Pivovar Duvel Moortgat uzavřel dohodu o převzetí 50 procent podniku. Jak oznámil ředitel belgické firmy, Pivovar Bernadr bude dobrým prostředníkem pro vývoz speciálního belgického piva do střední Evropy.

Počet aut, která jezdí po našich silnicích, stále stoupá. Na konci června byly v České republice registrovány 3 miliony 493 tisíce osobních automobilů. Což je o 62 tisíce více než před půl rokem. Více než polovina - přes jednapadesát procent tvoří vozy značky Škoda. Jejich průměrný věk se blíží 14 letům, přičemž nejvíc je stále škodovek stodvacítek - jezdí jich více než 380 tisíc. Favoritů je evidováno necelých 300 tisíc.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme