Ekonomické informace 2. 8. 2004

S vyššími cenami benzínu a nafty se zřejmě budeme muset smířit na delší dobu. Ropa totiž na světových trzích v posledních dnech výrazně zdražovala, ve Spojených státech jsou její ceny nejvyšší za za posledních 21 let. Tlak na vyšší ceny není jen kvůli politické nestabilitě ve světě a většímu riziku teroristických útoků. Působí tady i aféra kolem ruského Jukosu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

To jsou spíše krátkodobé a navíc záporné vlivy. Tím pozitivním je oživení světového hospodářství, ovšem to na druhou stranu podle analytika společnosti Colosseum Štěpána Pírka, zvedá poptávku po ropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Štěpán Pírek o oživení hospodářství

S novou vládou se dá čekat i určitá změna hospodářské a rozpočtové politiky. Tu by měla naznačit koaliční dohoda, kterou dnes vládní strany podepíší a potom podrobněji programové prohlášení. Milan Šimonovský, který má v kabinetu Stanislava Grosse obsadit křesla ministra dopravy a vicepremiéra tvrdí, že nová vláda chce každý rok snižovat počet úředníků ve státní správě o dvě procenta a provozní výdaje úřadů o pět procent. Kromě úspor by to ulehčilo život třeba i podnikatelům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Šimonovský o snižování počtu úředníků

Zástupci členských zemí Světové obchodní organizace se o víkendu dohodli na pokračování takzvaného Katarského kola jednání, které ovšem mělo být uzavřeno už vloni touto dobou. V září by tedy měla začít diskuse o tom, které bariéry a jak rychle odstraní. Předběžná dohoda počítá s postupným snižováním dotací do zemědělství, a to o 20 procent hned v prvním roce. Zemědělce výrazně podporují i členské země Evropské unie a hlavně Francie se jich nehodlala vzdát. Díky liberalizaci by se ale mohlo až půl miliardy lidí vymanit z chudoby.

Důvěra v hospodářství eurozóny postupně roste. V červenci se výrazně zvýšila zejména díky většímu optimismu ve službách a maloobchodě, oznámila Evropská komise. To jen potvrzuje, že největší vliv na oživení ekonomiky eurozóny je silný růst poptávky v zahraničí, zatímco poptávka domácích spotřebitelů roste stále jen slabě. Rostoucí důvěra v hospodářství je v každém případě dobrou zprávou, protože naznačuje další zrychlování ekomického růstu, soudí Josef Kvarda ze společnosti Atlantik finanční trhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Kvarda o důvěře v hospodářství

Rakouské aerolinie chtějí rozšířit svůj vliv ve střední Evropě a na Balkáně. Jak informuje z Vídně naše zpravodajka Marie Woodhamsová zájem mají o některé letecké dopravce a také letiště.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marie Woodhamsová o rozvoji Austrian Airlines

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme