Ekonomické informace 2. 8. 2006

Státní pokladna je na tom teď hůř než loni v červenci. Hospodaření státu totiž skončilo schodkem, zatímco loni touto dobou byl rozpočet v desetimiliardovém přebytku. Česká republika má v rámci Evropské unie nejvyšší ceny automobilů. Energetická společnost ČEZ dnes zahájí první kolo aukce na prodej elektrické energie osmi virtuálních elektráren. V Rusku se otevírají nové možnosti pro české výrobce energetických zařízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna

Jaderná elektrárna | Foto: Marie Matúšů

Státní pokladna je na tom teď hůř než loni v červenci. Hospodaření státu totiž skončilo schodkem, zatímco loni touto dobou byl rozpočet v desetimiliardovém přebytku. Je to kvůli tomu, že se ministerstvo financí přepočítalo. Původně totiž počítalo s tím, že vybere víc daní z příjmu od občanů. Kromě toho se stát příliš rozmáchl v sociálních výdajích. Ty meziročně vzrostly o sedm a půl procenta, připomíná analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Důvody schodku státního rozpočtu

Česká republika má v rámci Evropské unie nejvyšší ceny automobilů. Tedy bez započítání daní. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila Evropská komise. Hrubé ceny aut v České republice jsou o 7,3 procenta nad průměrem v celé EU.

Energetická společnost ČEZ dnes zahájí první kolo aukce na prodej elektrické energie osmi virtuálních elektráren. Bude to v podstatě vypadat jako na burze. Velcí odběratelé budou nabízet částky, za které by chtěli elektřinu nakupovat. A ty sumy jsou stále vyšší, vysvětlil mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Aukce na prodej elektrické energie osmi virtuálních elektráren

Pro moji domácnost a předpokládám, že i pro vaši, je asi nejzajímavější to, že vítězné ceny pro velké odběratele, určí i ceny pro nás malé odběratele. Ovlivní je asi o třetinu. Odborníci předpokládají, že velkoobchodní ceny elektřiny vzrostou asi o 15 procent.

Česká státní společnost Čepro chce koupit od ruského ropného kolosu Jukos podíl ve slovenském Transpetrolu. Jukos vlastní 49 procent akcií této společnosti. Potvrdil to mluvčí Čepra Tomáš Zikmund.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Zikmund: Zájem Čepra o Transpetrol

Připomenu, že Slovensko má až do poloviny příštího roku právo veta při rozhodování o prodeji menšinového podílu. Transpetrol provozuje slovenskou část ropovodu Družba, přes který ročně proteče okolo deseti milionů tun ruské ropy. Kolik za podíl Jukosu Čepro nabídne ještě není jasné, stejně tak, zda tento obchod bude Slovákům vyhovovat. Nicméně bankrotující ruská firma Jukos ocenila hodnotu svého menšinového podílu v Transpetrolu na zhruba 2 miliardy korun.

V Rusku se otevírají nové možnosti pro české výrobce energetických zařízení. Ví o tom vládní agentura CzechTrade, která chce informovat naše dodavatele, říká mluvčí agentury Aleš Řiháček.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Řiháček: Nové možnosti pro české výrobce energetických zařízení v Rusku

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme