Ekonomické informace 2. 8. 2007

Cena ropy opět překročila rekordní hranici. Banky v Česku mají nový ceník služeb. Státní pokladna hospodařila ke konci července s téměř dvacetimiliardovým přebytkem. Nejlepší leteckou společností na světě je Singapore Airlines.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzin

Benzin | Foto: www.automarket.co.yu

Cena ropy stoupla na nový rekord - téměř 79 USD za barel. Investoři na trhu reagovali na zprávu, podle které se komerční zásoby černého zlata ve Spojených státech minulý týden snížily o 6,5 milionu barelů. Na rekordních hodnotách se ale nakonec ropa neudržela a její cena večer prudce spadla k 76 dolarům.

Banky v Česku mění sazby za své služby. I přesto, že se ve většině případů jedná o korunové položky, klienti je mohou pocítit například při častém vybírání z bankomatu. Změny hlásí eBanka, Raiffeisenbank nebo ČSOB. U prvních dvou jmenovaných jsou dopady asi nejcitelnější. Ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie jsou u nás poplatky bank spíše nadprůměrné, tvrdí šéfredaktor serveru Investuj.cz Petr Zámečník.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zámečník: Bankovní sazby

Ruský Gazprom sníží od zítřka dodávky zemního plynu do Běloruska téměř o polovinu. Je to sankce za to, že Minsk neuhradil dluh 456 milionů dolarů za předchozí zásilky plynu. Gazprom uvedl, že už má konkrétní plány jak zachovat dodávky suroviny do Evropy v případě, že Bělorusko bude z tranzitního plynovodu surovinu odčerpávat.

19 miliard a 700 milionů korun - s takových přebytkem skončil ke konci července státní rozpočet. V meziročním srovnání se tak hospodaření státu zlepšilo o více než 20 miliard korun. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí. To za celý letošní rok počítá se schodkem vyšším než 91 miliard korun. O důvodech červencového pozitivního výsledku už náměstek ministra financí Edaurd Janota.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Janota: Státní rozpočet

Firma Asiana ukončí autobusovou dopravu na lince Praha- Karlovy Vary. Donutila ji k tomu konkurence dalšího dopravce, společnosti Student Agency, která na stejné lince začala přepravovat cestující letos v únoru. Šéf Asiany Alexej Litvin řekl serveru iDnes, že provoz je ztrátový kvůli podnákladovým cenám Student Agency. Litvin proto poslal na Jančurovu firmu například brněnské finanční ředitelství nebo ministerstvo dopravy. Ty ale porušení zákonů nezjistily.

Nejlepší leteckou společností na světě jsou Singapore Airlines. Vyplývá to z ankety World Airline Awards, které se od srpna 2006 do června letošního roku zúčastnilo téměř 15 milionů cestujících 90 národností. ČSA získaly ocenění nejlepší aerolinie ve střední Evropě a mají podle průzkumu také třetí nejlepší palubní servis z evropských leteckých společností.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme