Ekonomické informace 20. 1. 2003

Novým většinovým majitelem fotbalového klubu Baník Ostrava by se už dnes mohl stát bývalý tenista Daniel Vacek. O změně vlastníka má odpoledne rozhodnout valná hromada klubu. Jako na houpačce se v posledních dnech hýbe kurs naší měny. Příčinou byla rána, kterou zasadil Český statistický úřad věrohodnosti makroekonomických dat, když po půlroce zmenšil deficit zahraničního obchodu téměř o polovinu. Největší domácí banky v loňském roce propustily méně lidí než v předchozích letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Novým většinovým majitelem fotbalového klubu Baník Ostrava by se už dnes mohl stát bývalý tenista Daniel Vacek. O změně vlastníka má odpoledne rozhodnout valná hromada klubu. Přesná cena ostravského Baníku nebyla zveřejněna, mělo by se ale jednat o částku mezi 50 až 80 miliony korun. Podrobnosti zjišťoval redaktor František Tichý.

Přehrát

00:00 / 00:00

František Tichý o ceně Baníku Ostrava

Jako na houpačce se v posledních dnech hýbe kurs naší měny. Příčinou byla rána, kterou zasadil Český statistický úřad věrohodnosti makroekonomických dat, když po půlroce zmenšil deficit zahraničního obchodu téměř o polovinu. Pod vlivem falešného dojmu o prohlubování vnější nerovnováhy koruna až doposud oslabovala. Revize dat ale způsobila nečekané posílení naší měny až o 40 haléřů. Po té, co statistický úřad oznámil i nové údaje o vyšším růstu HDP o 2,7%, začala koruna silné hodnoty postupně opouštět - tím reagovala na to, že revize dat trh neuspokojila. Jak doplňuje Tomáš Pilař z Wood and Company, koruna ukončila uplynulý dramatický týden na úrovni 31,40 za euro.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Pilař o vývoji koruny

Největší domácí banky v loňském roce propustily méně lidí než v předchozích letech. Letos by mělo tempo propouštění dále zpomalit, přesto ale největší peněžní ústavy opustí další stovky lidí. Banky propouštění vysvětlují především nutným zvýšením hospodárnosti. V porovnání s Evropskou unií totiž vydělávají v průměru na jednoho zaměstnance výrazně méně, na jednoho pracovníka připadá i méně klientů a prodaných produktů.

Už potřetí se objeví v dražbě sklárna Antonín Rückl a synové a sklárna Včelnička na Pelhřimovsku. Správce konkurzní podstaty Petr Zadražil se pokusí prodat oba provozy minimálně za 4 a třičtvrtě miliónu korun. Oproti minulému kolu je dnešní vyvolávací cena nižší o polovinu.

Získat pro naši republiku další peníze z ruského dluhu - o to by se měl dnes přímo v Moskvě pokusit ministr financí Bohuslav Sobotka. Bez bližších podrobností to potvrdil také tiskový mluvčí resortu financí Jaroslav Dědič.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Dědič o Sobotkově cestě do Moskvy

Státní pokladna počítá s tím, že do ní letos přiteče z ruského dluhu částka kolem 1 miliardy a 300 miliónů korun. Rusko nám původně dlužilo 3 miliardy a 6oo miliónů dolarů, tedy přibliženě 110 miliard korun. Poté, co pohledávku ve výši 2,5 miliardy dolarů odkoupila od české vlády společnost Falkon Capital za zhruba 22 procent hodnoty, se ruský dluh snížil na 1 miliardu 100 miliónů dolarů.

Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme