Ekonomické informace 20. 1. 2006

Obchodníci, kteří prodávají prošlé nebo nekvalitní výrobky by měli v budoucnu platit na pokutách víc. Čeští pivovarníci vstupují do evropské asociace pivovarů Brewers of Europe se sídlem v Bruselu. Podle světových statistik se v asi 14 procentech všech případů, které klienti hlásí pojišťovnám, jedná o pojistný podvod. Indie a Česká republika by mohly do pěti let zdvojnásobit vzájemnou obchodní výměnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Obchodníci, kteří prodávají prošlé nebo nekvalitní výrobky by měli v budoucnu platit na pokutách víc. Stát chce zvýšit hranici uložené pokuty až na padesát milionů korun ze současné výše jeden až 3 miliony korun. Novelu zákona o ochraně spotřebitele projedná příští týden sněmovna. Inspektory k požadavku zvýšit pokuty inspirovaly výsledky kontrol za loňský rok.

Osmnáct obchodních řetězců musí zaplatit celkem devatenáct milionů korun. Největší sankci - sedm a půl milionu korun si vysloužila firma Ahold Czech republic. Ta u nás provozuje obchody Albert a Hypernova. Tento řetězec má na svědomí nejvíce pochybení, ale podle ředitele Státní veterinární správy Milana Maleny je to také jedna z největších společností u nás.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Malena: Kontroly

Čeští pivovarníci vstupují do evropské asociace pivovarů Brewers of Europe se sídlem v Bruselu. Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a skladoven Jana Veselého bude toto profesní sdružení na Evropské unii mimo jiné požadovat stejný přístup ke zdaňování všech druhů fermentovaných alkoholických nápojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veselý: Pivovarníci

Mezi malé a střední podniky ze zpracovatelského průmyslu rozdělil stát v loňském roce v rámci několika podpůrných programů 4 miliardy 200 milionů korun. Celkem podporu ve formě dotace či zvýhodněného úvěru získá přes 3000 firem.

Podle světových statistik se v asi 14 procentech všech případů, které klienti hlásí pojišťovnám, jedná o pojistný podvod. Jak potvrzuje mluvčí České pojišťovny Václav Bálek, u nás jich nejvíce vzniká při fingování škod v pojištění motorových vozidel. Pojišťovnám se ale díky novým technologiím daří s podvodníky bojovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bálek: Boj s podvody

Indie a Česká republika by mohly do pěti let zdvojnásobit vzájemnou obchodní výměnu, která nyní představuje asi 500 milionů dolarů ročně. Shodli se na tom v Dillí premiéři obou zemí Jiří Paroubek a Manmóhan Singh. Náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa to považuje za reálné, protože naše vláda bude obchod s Indií podporovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tlapa: Obchodní výměna

Ministrovi financí Bohuslavu Sobotkovi se nelíbí velké odměny, které každoročně dostává vrcholové vedení České konsolidační agentury. Požádal proto dopisem předsedu dozorčí rady Vlastimila Tlustého, aby letošní peníze rozdělované mezi členy představenstva a dozorčí rady byly menší.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme