Ekonomické informace 20. 10. 2004

Bankovní trh zná pro letošní rok svého vítěze. Bankou roku 2004 je Komerční banka, na druhém místě je Česká spořitelna, třetí je HVB Bank. Toto pořadí určila odborná porota. Samotní klienti rozhodli o nejdůvěryhodnější bance. Tou se stala Česká spořitelna, právě před Komerční bankou a ČSOB.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka roku 2004

Banka roku 2004

Neznamená to ale, že tuzemské bankovní domy nemají co zlepšovat, říká Jiří Louthan, manžer Fincentra, které třetím rokem uděluje tato ocenění. Naráží na fakt, že poplatky za běžné bankovní operace nejsou v České republice právě nejlevnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Louthan o Bance roku

Stále více odborníků se přiklání k tomu, že do konce desetiletí eurem platit nebudeme. Vláda si přitom rok 2010 stanovila jako nejzazší termín pro přijetí jednotné evropské měny. Dříve než v roce 2010 se ale podle viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera při současném tempu snižování rozpočtového deficitu euro přijmout nepodaří, ačkoliv by to našemu hospodářství podle něj prospělo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Luděk Niedermayer o přijetí eura

Česká národní banka také počítá s tím, že v příštím roce porostou nominální mezy o 6 a půl až sedm procent. Příliš se tak neliší od požadavku odborů, které pro příští rok žádají zvýšení platů o sedm procent.

Program rozvoje dodavatelů, který v České republice běží čtvrtým rokem, se vyplatil už téměř stovce malých a středních podniků. Ty díky němu uzavřely dodavatelské smlouvy za více než miliardu korun. Agentura CzechInvest proto s Ministerstvem průmyslu a obchodu připravuje další kolo tohoto programu. Začít by mělo v prvním čtvrtletí příštího roku, už teď se ale zájemci mohou předběžně hlásit na webových stránkách agentury Czech Invest. Ředitelka jejího odboru rozvoje konkurenceschopnosti Martina Trnková vysvětluje, co přesně program tuzemským podnikům nabízí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martina Trnková o dalším kole programu

Česká správa sociálního zabezpečení podpoří případný samostatný prodej letiště v Kunovicích. To je součástí konkursní podstaty Leteckých závodů a sociální správa je největším věřitelem. Na povinných dávkách a penále jí firma dluží přes devadesát milionů korun. Letiště by mělo podle návrhu krajských radních fungovat jako regionální dopravní uzel.

Kanadskou národní banku žalují vlastní zaměstnanci. Centrální finanční úřad země javorů je podle nich připravil o miliony dolarů. K tomu mělo dojít zneužíváním penzijních fondů bývalých i součastných pracovníků banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti dodává z Toronta Roman Chlupatý.

Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme