Ekonomické informace 20. 10. 2005

Jednání s japonskou bankou Nomura kvůli arbitráži pokračují. Česká republika podepsala s Ruskem hospodářskou smlouvu za 50 miliard korun. V Česku přibývá lidí, kteří se živí podnikáním. Sociální demokraté s pomocí komunistů prosadili zákoník práce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB

IPB | Foto: Jan Rosenauer

Jednání mezi Českou republikou a japonskou bankou Nomurou ohledně miliardové arbitráže kvůli uvalení nucené správy na bývalou IPB pokračují. Premiér Jiří Paroubek prohlásil, že neurčil žádný termín pro uzavření dohody. Podle něj se také může stát, že se Česko na ukončení arbitráže s Nomurou nedohodne.

Polská ropná skupina PKN Orlen, nový vlastník českého holdingu Unipetrol, chce, aby rafinerie v Kralupech nad Vltavou přešla na ruskou uralskou ropu, kterou PKN nyní Unipetrolu dodává. Na rafinérské konferenci ve Varšavě to řekl generální ředitel Orlenu Igor Chalupec.

Padesát miliard korun mají celkovou hodnotu hospodářské smlouvy, které podepsala Česká republika s Ruskou federací. Pro českou vládu je podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana strategickou prioritou rozvíjet hospodářské vztahy právě s Ruskem. Za nejdůležitější smlouvu přitom Urban považuje dohodu o spolupráci jednotlivých podniků.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Vztahy s Ruskem

Lidí, kteří si na živobytí vydělávají podnikáním, u nás postupně přibývá. Vyplývá to z informací České správy sociálního zabezpečení. Ta letos eviduje zhruba o 100 tisíc podnikatelů více než před čtyřmi lety. Podle mluvčí správy Štěpánky Mikešové růst počtu skutečných podnikatelů jasně dokazuje fakt, že přibývá osob samostatně výdělečně činných, které si povinně platí zálohy na důchodové pojištění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. mikešová: Příbývá osob samostatně výdělečně činných

Živnostníci by mohli mít při podnikání výrazně jednoduší administrativu již v letošním roce. Ministerstvo financí pro druhé čtení ve sněmovně předložilo návrh, který by živnostníkům umožnil uplatnit vyšší takzvané výdajové paušály už za zdaňovací období roku 2005.

Sociální demokraté a komunisté ve sněmovně společně prosadili vládní návrh zákoníku práce v prvním kole parlamentního projednávání. Teď ho tedy začnou projednávat výbory a dolní komora o něm rozhodne za několik měsíců. Zákoník vyvolává spory v koalici. Lidovci, ale i další kritici vládní předlohy tvrdí, že obsahuje protiústavní pasáže.

Češi si od stavebních spořitelen půjčují čím dál více peněz. Zatímco počet poskytnutých úvěrů za devět měsíců letošního roku ve srovnání se stejným obdobím roku 2004 poklesl, objem úvěrů vzrostl zhruba o 19 procent na 31,6 miliardy korun.

Přestavba ústřední pražské čistírny odpadních vod na Císařském ostrově by měla začít koncem příštího roku. Město musí zařízení zásadně upravit, aby splnilo normy EU. Zástupci magistrátu pevně věří, že na více než devítimiliardovou investici přispěje unie i stát.

Města a obce podle zjištění Ústeckého kraje přicházejí ročně o statisíce až miliony korun kvůli špatným údajům o počtech obyvatel. Peníze do rozpočtu od státu dostávají samosprávy podle údajů statistického úřadu. Podle radnic jsou počty obyvatel ve většině obcí vyšší. Rada Ústeckého kraje proto navrhla změnu zákona o rozpočtovém určení daní.

Přehodnocení současných územně-ekologických limitů těžby hnědého uhlí požadují odboráři společnosti Mostecká uhelná (MUS). Odkazují přitom na státní energetickou koncepci, podle níž by Česko mělo být nezávislé na cizích zdrojích. To prý znamená využití domácích zásob hnědého i černého uhlí a dalších paliv. Proti zrušení limitů dlouhodobě vystupují ekologické organizace i obyvatelé obcí, které by těžba zasáhla.

David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme