Ekonomické informace 20. 10. 2006

Nynější komunální a senátní volby přijdou státní pokladnu skoro na půl miliardy korun. Týdenní zastavení prací na stavbě mýtných bran neovlivní podle dodavatelské firmy spuštění systému elektronického mýta. Více než 80 milionů korun dostanou čeští vinaři na letošní a příští rok z EU. Až o 75 procent letos v Česku vzroste výroba nealkoholického piva. Karetní asociace Visa i MasterCard chtějí příští rok lidem nabídnout předplacené platební karty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Volby do třetiny Senátu a zastupitelstev obcí, které dnes začínají, nebudou levné. Stát přijdou skoro na půl miliardy korun. Volební náklady zahrnují například tisk volebních lístků nebo odměny členů volebních komisí, říká mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Masaříková: Volební náklady

K celkové částce je nutné připočítat ještě náklady Českého statistického úřadu a příspěvky politickým stranám.

Týdenní zastavení prací na stavbě mýtných bran neovlivní spuštění systému elektronického mýta. To se začne vybírat od prvního ledna příštího roku. Podle dodavatelské firmy Kapsch bude díky přeorganizování prací a technologických postupů do konce listopadu stát všech 171 mýtných bran a v prosinci naběhne zkušební provoz. O finančním vyrovnání za vynucenou stavební přestávku firma podle svého ředitele Karla Feixe zatím neuvažuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Feix: Výstavba mýtných bran

Od začátku listopadu si už přepravci budou moci vyzvedávat palubní jednotky, které budou k placení mýtného potřebovat.

Více než 80 milionů korun dostanou čeští vinaři na letošní a příští rok z Evropské unie. Peníze jsou určené především na restrukturalizaci, tedy například omlazení vinic nebo změnu jejich odrůd. Unie na dotacích pro vinaře celkem rozdělí téměř 13 miliard korun, drtivou většinu peněz však dostanou největší evropští producenti vína - Španělé, Francouzi a Italové. Čeští vinaři jsou ale s výší dotace spokojeni.

A spokojeni mohou být i naši pivovarníci. Zatímco v Evropě výroba piva mírně klesá, v Česku, Rusku a Polsku nabírá na obrátkách. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven zvýšená produkce piva v Rusku a v Polsku nahrazuje konzumaci vodky, v Česku ale výroba roste hlavně díky úspěšnému vývozu.

Ještě větší růstový potenciál než klasické pivo má u nás ale pivo nealkoholické. Jeho výroba letos podle údajů Českého svazu pivovarů vzroste až o 75 procent. A důvod? Zdravější životní styl obyvatel naší země a nový silniční zákon. Pro pivovary je navíc výroba nealkoholického piva značně zisková. Náklady jsou stejné jako u normálních piv, ale za nealkoholický výrobek pivovar neodvádí spotřební daň. Nealkoholická piva tedy mají světlou budoucnost, říká předseda sdružení malých pivovarů Jiří Fusek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Fusek: Nealkoholická piva

Na našem finančním trhu by se brzy měla objevit další novinka. Karetní asociace Visa i MasterCard chtějí příští rok lidem nabídnout předplacené platební karty. Ty si bude moci pořídit každý spotřebitel bez ohledu na to, jestli má bankovní účet. Karty budou na jedno použití, po jejich vyčerpání je ale bude možné znovu dobít. Předplacené platební karty podle odborníků využijí především lidé, kteří nevlastní bankovní účet, do budoucna by ale také mohly nahradit například současné stravenky pro zaměstnance nebo posloužit k placení veřejné dopravy.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme