Ekonomické informace 20. 11. 2001

Českomoravská konfederace odborových svazů doporučuje na příští rok růst nominálních mezd o 7 až 8 procent. To odpovídá růstu reálných mezd okolo tří procent. Konkursní správce Československé plavby labské dnes zveřejní podmínky výběrového řízení na poradenskou firmu, která by měla navrhnout a uskutečnit prodej funkční části společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Českomoravská konfederace odborových svazů doporučuje na příští rok růst nominálních mezd o 7 až 8 procent. To odpovídá růstu reálných mezd okolo tří procent. Tento požadavek je na hraně makroekonomického rizika, takže by neměl vést k inflačním tlakům. Řekl to včera guvernér centrální banky Zdeněk Tůma. Zároveň ale upozornil, že pokud silný kurs koruny a vývoj dovozních cen stlačí inflaci pod čtyři procenta a růst HDP se nepřehoupne přes tři procenta, byl by střednědobě udržitelným růst nominálních mezd jen o šest procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Tůma o růstu

Šéf odborové konfederace Richard Falbr se mnohem více než centrální banka bojí růstu nezaměstnanosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Richard Falbr se bojí růstu nezaměstnanosti

Konkursní správce Československé plavby labské dnes zveřejní podmínky výběrového řízení na poradenskou firmu, která by měla navrhnout a uskutečnit prodej funkční části společnosti. Vedení Plavby už podle prohlášení věřitelského výboru a konkursního správce obnovilo mezinárodní přepravu zboží. Nevyplacené mzdy zaměstnanců za červen by mohly být vyplaceny do konce listopadu.

Majitel bývalé Huti Poldi prodá 40 hektarů pozemků areálu Poldovky. Společnost Scholz Stahlzentrum tak reaguje na neústupnost města Kladno, které pozemky chtělo pro průmyslovou zónu, ale odmítlo za ně zaplatit okamžitě. Jak zjistil Ladislav Pavlík, prodej by neměl ohrozit vyčistění pozemků od ekologické zátěže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Pavlík o prodeji areálu Poldovky

Česká koruna včera poskočila na maximálně nejsilnější hodnotu vůči euru. A to na 33 koruny 14 haléřů, což odpovídá 16, 95 za marku. Rostly i ceny akcií. A to nejen u nás, ale také ve Spojených státech.

Posiloval dolar. Proto klesla cena zlata. Až na 273 dolary za unci. Zlevnila i ropa. A to na úroveň kolem 17 dolarů za barel.

Německá ekonomika nezaznamenala ve třetím čtvrtletí téměř žádný růst a stagnovala tak druhé čtvrtletí po sobě. Oznámila to německá Bundesbanka. Nicméně její guvernér a představitel Evropské centrální banky Ernst Welteke si myslí, že země Eurozóny se recese nemusí bát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich

Electricité de France schválila koupi britské energetické divize společnosti TXU za téměř 2 a půl miliardy dolarů. Zvýší tím svůj podíl na britském trhu výroby elektřiny na 7,5 procenta. Electricité de France je favoritem tendru na nového majitele ČEZu.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme