Ekonomické informace 20. 11. 2002

Ústavní soud dnes rozhodne o cenovém výměru ministerstva financí, kterým se reguluje nájemné. Šance Appian Group na získání holdingu Škoda se zvýšily - Konsolidační agentura doporučila vládě, aby plzeňský podnik prodala právě americkým investorům. Spor o smlouvu na výstavbu dálnice D47 se vyostřil. Izraelský investor tvrdí, že znovu otevřít dohodu, tak jak chce česká vláda, není možné. Do věci se navíc vložil i antimonopolní úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Ústavní soud dnes rozhodne o cenovém výměru ministerstva financí, kterým se reguluje nájemné. Návrh na jeho zrušení tentokrát podal ombudsman Otakar Motejl. Podle něj výměr pokračuje v regulaci nájemného, která byla už před dvěma lety shledána stejným soudem jako protiústavní.

Šance Appian Group na získání holdingu Škoda se zvýšily. Konsolidační agentura doporučila vládě, aby plzeňský podnik prodala právě americkým investorům. Appian Group chce za 48 procent akcií a čtyřmiliardové pohledávky za Škodou zaplatit 800 miliónů korun. Nepožaduje přitom žádné státní garance za rizikové zakázky.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek: Appian Group

Řekl to mluvčí agentury Jiří Pekárek s tím, že by vstup nového vlastníka do Škody Holding by měl uklidnit obchodní partnery a banky.

Škodovka zřejmě prodá svůj podnik v Číně už koncem tohoto měsíce. Za 65procentní podíl ve společnosti na výrobu turbín pro tepelné elektrárny má dostat 100 000 dolarů. Schvalovací procedury u čínských úřadů se blíží ke konci. Podle správce konkursní podstaty Viktora Lišky nemůže Škoda jako společnost v bankrotu v Číně podnikat.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Liška: Škoda prodá podnik v Číně

Spor o smlouvu na výstavbu dálnice D47 se vyostřil. Investor-izraelská firma Housing and Constuction tvrdí, že znovu otevřít dohodu, tak jak chce česká vláda, není možné. Žádné z ustanovení smlouvy to prý nepovoluje. Vláda chce zpřesnit především rizika pro stát. Podle ministra Šimonovského je možné o změnách podmínek jednat ještě 12 měsíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šimonovský: Nová jednání o D47

Ředitel projektu izraelské firmy Amir Ranen ale tvrdí, že dvanáctiměsíční lhůta platí jen pro odkládací podmínky smlouvy a ne pro vyjednávání o jejích změnách.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Ranen: O změně smlouvy jednat nelze

Do věci se vložil i antimonopolní úřad, který posoudí, jestli projekt není zakázanou veřejnou podporou. Zakázku totiž minulá vláda schválila bez výběrového řízení.

Vláda v žádném případě nemíní ustoupit z částky 56 miliard korun, požadovaných za prodej 51 procent akcí Českého Telecomu. Podle ministra pro informatiku Vladimíra Mlynáře jsou vyjednávání se zájemci o koupi Telecomu - s německou Deutsche Bank a dánskou TDC - velmi tvrdá a obtížná. Rozhodnutí by přitom mělo padnout nejpozději do deseti dnů. Mlynář tvrdí, že Český Telecom byl státem na trhu doposud zvýhodňován. To hodlá v každém případě změnit, bez ohledu na to, jak prodej dopadne.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Mlynář: Telecom

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme