Ekonomické informace 20. 11. 2003

Koruna posílila vůči dolaru na své půlroční maximum. Dozorčí rada energetické společnosti ČEZ dnes bude rozhodovat o způsobu výběru nového generálního ředitele. Ústí nad Labem získalo významného investora. Německo vypovědělo poslušnost Evropské komisi a odmítlo doporučované snížení deficitu státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Kurzovní lístky směnáren opět nabízejí velmi zajímavá čísla. Koruna totiž včera posílila vůči dolaru dokonce na své půlroční maximum, americká měna se krátce prodávala za 26 korun a 50 haléřů. I když koruna během dalšího obchodování oslabila, mohla by se podle analytiků na úrovni kolem 26,50 za dolar udržet i v příštích měsících. Silnější koruna zlevní dovozy ze Spojených států, podle Vladimíra Pikory z Volksbank CZ ale přinese i některé nevýhody.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Dolar oslabuje

Dozorčí rada energetické společnosti ČEZ dnes bude rozhodovat o způsobu výběru nového generálního ředitele. Členové rady by měli na dnešním jednání předložit minimálně dvě varianty výběru nového šéfa. S jednou má přijít ministerstvo průmyslu a obchodu, s druhou zástupci zaměstnanců podniku. Ti svoji variantu prozradit nechtějí, podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu by výběrové řízení měla organizovat personální agentura, dodává člen dozorčí rady Martin Pecina.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Pecina: Výběrové řízení ředitele ČEZ

Automobiloví dopravci zatím nebudou protestovat kvůli chystanému zvýšení spotřební daně z nafty na příští rok. Rozhodl o tom krizový štáb největšího tuzemského sdružení Česmad Bohemia. Zástupci ministerstev dopravy a financí dopravcům už na úterním jednání slíbili, že budou zvýšení spotřební daně kompenzovat snížením silniční daně pro ekologická vozidla na minimální sazbu platnou v Evropské unii.

Stát pomůže zdravotním pojišťovnám, pohledávky ve výši téměř tří miliard korun totiž od nich převezme Česká konsolidační agentura. Většinu z této částky dluží neplatiči Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Město Ústí nad Labem získalo významného investora, který vstoupí do nově budované průmyslové zóny v severních Předlicích. Je jím belgická společnost Materialíze. Firma, která vyrábí plastové prototypy, by měla podepsat smlouvu s městem ještě do konce roku a v březnu 2004 má začít stavět svoji továrnu. František Podrabský z ústeckého magistrátu ale už teď naznačil, že Materialíze nebude snad na dlouho posledním investorem v severních Předlicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Podrabský: Materialíze míří do Ústí

Německo vypovědělo poslušnost Evropské komisi a odmítlo doporučované snížení deficitu státního rozpočtu a to už po třetí za sebou. Jak upřesňuje náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský, poslední údaje naznačují že ani příští rok nebudou němci respektovat pravidla evropského paktu stability a rozpočtový deficit překročí tři procenta HDP.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Německo nerespektuje pakt stability

Polský ropný koncern PKN Orlen a maďarský MOL chtějí udělat další krok ke svému spojení. Předsedové vlád Polska a Maďarska mají ve Varšavě podepsat deklaraci o záměru fúze obou koncernů. O fúzi Orlenu a Molu ale ještě není definitivně rozhodnuto, doplňuje naš zpravodaj v Polsku Pavel Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák: Fúze Orlen a MOL

Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme