Ekonomické informace 20. 11. 2007

Produkce českého vepřového se ocitla v krizi, zemědělci se chystají protestovat. V Praze se začnou vyvíjet hry do mobilních telefonů. Česká firma OKIN Group začíná expandovat do zahraničí. Pražská burza klesla na nejnižší hodnotu za poslední dva měsíce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Gandalovič

Petr Gandalovič | Foto: Marián Vojtek

Farmáři si stěžují na nízké výkupní ceny a rostoucí náklady a mluví o krizi v produkci vepřového. Žádají na státu podporu ve výši asi miliardy korun. Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby je hlavní problém v tom, že okolní země farmáře podporují, tím se domácí chovatelé dostávají do konkurenční nevýhody.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veleba: Chov prasat

Ministr zemědělství Petr Gandalovič tvrdí, že vzhledem ke společné zemědělské politice EU přímé dotace možné nejsou. Slíbil ale, že se pokusí přidat peníze na některé současné programy na podporu chovatelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Gandalovič: Dotace

Evropská komise dnes představí návrhy, které by mohly časem přinést změny do často kritizované zemědělské politiky Evropské unie. S reformou ale unie počítá nejdřív v roce 2013.

Americká společnost Walt Disney otevřela v Praze centrum pro vývoj her do mobilních telefonů. Praha se tak zařadí vedle Los Angeles, Tokia a Pekingu mezi nejvýznamnější taková vývojářská centra. Mladá fronta Dnes napsala, že Prahu si firma vybrala kvůli dobré nabídce schopných programátorů.

Naopak o dalším pronikání české firmy do zahraničí píší Hospodářské noviny. Jedná se o firmu OKIN Group, která se specializuje na správu nemovitostí a služby pro firmy. K zastoupení na Slovensku a Ukrajině chce připojit pět nových filiálek v Rusku a po jedné v Rumunsku a Bulharsku. Expanze bude stát desítky milionů korun, postupně vytvoří stovky pracovních míst. Okin Group hodlá ve východoevropských zemích následovat české investory. Šéf firmy Michal Jelínek staví na tom, že české podniky správu svých tamních nemovitostí spíše svěří firmě, se kterou už mají zkušenosti.

Pražská burza poklesla na nejnižší hodnotu za poslední dva měsíce. Hlavním důvodem byl podle makléřů výprodej akcií realitních společností a banky Erste. Ta krize je ale takřka v celém světě. Ztratila také česká měna, k euru koruna oslabila na 26,70, k dolaru 18,20. Tady se zřejmě projevily prohlášení premiéra i centrálních bankéřů o odkladu přijetí eura. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Kurz koruny zřejmě ovlivnily výroky členů bankovní rady České národní banky.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme