Ekonomické informace 20. 12. 2005

Dnes bude otevřena první část pokračování dálnice D11 od Poděbrad na Hradec Králové. Stát převedl na společnost ČEZ téměř 56procentní podíl v Severočeských dolech. Ceny benzínu v České republice stále klesají. Společnost OKD se rozdělí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Dnes bude otevřena první část pokračování dálnice D11 od Poděbrad na Hradec Králové. Konkrétně se jedná o 18kilometrový obchvat Chlumce nad Cidlinou a dálnice tam zatím povede jen v polovičním profilu.

Současně bude otevřena nová silnice, která spojí dálnici s průmyslovou zónou v Kolíně a přinese tak automobilce TPCA lepší spojení. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jiřího Hoření bude plnohodnotná dálnice k Hradci Králové v délce 45 kilometrů otevřena na konci příštího roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hoření: Pokračování dálnice D11

Ovšem ani za rok nepovede dálnice až do Hradce králové.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hoření: D11 do Hradce Králové

Stát převedl na společnost ČEZ téměř 56procentní podíl v Severočeských dolech. Ty ČEZ privatizoval po exkluzivním jednání se státem. ČEZ za většinový podíl zaplatil devět miliard korun. Vláda prodej státního podílu schválila na konci září, ale s transakcí musel ještě vyslovit souhlas antimonopolní úřad.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže plyne už dnes 80 procent produkce dolů právě do elektráren společnosti. Tyto dodávky pokrývají 60 procent spotřeby jeho elektráren, a tak je fůze jen logickým vyústěním této úzké spolupráce.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Privatizace Severočeských dolů

Ceny benzínu v České republice stále klesají, a to přesto, že je na světových trzích situace opačná. Může za to ale ostrý konkurenční boj, který tlačí ceny stále dolů. Průměrná cena Naturalu 95 se pohybuje kolem 28,25 koruny za litr, což je skoro o 25 haléřů méně než na konci předchozího týdne. Podle analytika společnosti Colosseum Jiřího Šťastného ale další pokles cen už nejspíš čekat nemůžeme.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Pokles cen benzinu

Společnost OKD se rozdělí. V jedné divizi budou soustředěny všechny činnosti, které souvisí s těžbou uhlí. Další aktivity jako je doprava, energetika nebo nemovitosti budou v samostatných podnicích. Všechny nově vzniklé společnosti budou u nadále řízeny investiční skupinou RPG Industries. Oznámil to spolumajitel OKD Zdeněk Bakala.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme