Ekonomické informace 20. 12. 2007

Vláda připravila finanční polštář pro železničáře. Bankovní rada nechala úrokové sazby beze změny. Inspekce zakázala prodej nápoje firmy Kofola.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

příjezd vlaku

příjezd vlaku | Foto: Jan Rosenauer

Drtivé vítězství pro odbory. Vláda schválila sociální program pro eventuálně propuštěné železničáře. Na příští dva roky pro ně připravila více než 680 milionů na odškodném. Dráhy by mohly opustit až čtyři tisíce lidí. Finanční polštář je ovšem připravený i pro zaměstnance nákladní dopravy, kteří přejdou od Českých drah do ČD Cargo. Takže se může stát, že České dráhy propustí zaměstnance z dopravní složky, dají každému odškodné a hned za dveřmi je zaměstná nově vyčleněná sesterská společnost ČD Cargo. Za čistě formální změnu zaměstnavatele by tak každý železničář mohl dostat od státu náplast ve výši až 200 tisíc korun. To, že si vláda připravila 684 miliony korun, potvrdil Karel Hanzelka, tiskový mluvčí Českých drah.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Hanzelka: Odškodné

Ekonomové s napětím čekali, zda centrální banka zvýší základní úrokové sazby. Bankovní rada je ale včera ponechala beze změny. Chce tak předcházet nežádoucímu posilování koruny. ČNB tím ale zároveň přichází o jediný účinný nástroj na zvládnutí inflace a jejích dopadů, poznamenává Petr Dufek, analytik ČSOB.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Úrokové sazby

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala společnosti Kofola prodávat ledový čaj. Nápoj ze série L239 je cítit chemikáliemi a obsahuje sražené chuchvalce. Výrobek kontrolovali inspektoři na podnět spotřebitele v supermarketu Hypernova v Praze. Pokuta teď hrozí nejen Kofole, ale i majiteli sítě Hypernova, říká mluvčí potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šmídtová: Kofola

Evropská unie se dohodla na reformě evropského trhu s vínem. Navrhovaný zákaz doslazování vína řepným cukrem, s nímž některé státy včetně České republiky nesouhlasily, v konečném textu není.

Nadnárodní společnost MasterCard má šest měsíců na to, aby změnila skladbu poplatků za mezinárodní platební transakce, anebo bude platit vysokou pokutu. Oznámila to Evropská komise, která karetní asociaci obvinila z porušování antimonopolních zákonů. Výše poplatků se liší a Česká republika patří k zemím, které jsou poplatky zatíženy nejvíce.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme