Ekonomické informace 20. 2. 2003

Ministerstvo dopravy by dnes mělo zveřejnit výsledky podrobné právní analýzy, která zkoumá rozhodnutí Ústavního soudu. Ten zrušil části zákona o transformaci Českých drah. Fiktivní fakturace jsou stále nejčastějšími způsoby podvodů s DPH. Ztráty způsobují státu i exporty nadhodnoceného zboží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Předsedou dozorčí rady Unipetrolu je náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Srba. Na svém prvním zasedání v novém složení ho zvolila dozorčí rada podniku.

Společnost Czech On Line dokončila testy technologie ADSL s Českým Telecomem.

Česká spořitelna vydá v pořadí druhou emisi hypotečních zástavních listů v objemu 2 miliardy 700 milionů korun. Cenné papíry budou mít nominální hodnotu deset tisíc a splatné budou za pět let. Roční kupon je pevně stanoven na 5,2 procenta.

Německá ekonomika je technicky zřejmě v recesi. Shodlo se na tom šest předních ekonomických ústavů v zemi. Technická recese je definována dvěma čtvrtletími byť i nepatrného hospodářského poklesu po sobě. Také německý ministr hospodářství a práce Wolfgang Clement označil situaci největší evropské ekonomiky za "znepokojivou". Odmítl však připustit další zvyšování vládních výpůjček a tím i rozpočtového deficitu.

Levicovou německou vládu láká privatizace. Chce prodat akcie Deutsche Post a Deutsche Telekomu. Doufá, že tak získá asi pět a půl miliardy eur.

Ministerstvo dopravy by dnes mělo zveřejnit výsledky podrobné právní analýzy, která zkoumá železniční rozhodnutí Ústavního soudu. Ten zrušil části zákona o transformaci Českých drah. Mluvčí ministerstva dopravy Ludmila Roubcová ale už dopředu prohlásila, že na vznik a fungování podniků České dráhy a Správa železniční dopravní cesty nebude mít zásah Ústavního soudu vliv.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Roubcová: Zásah Ústavního soudu do transformace ČD

Rozhodnutí Ústavního soudu ovšem kromě jiného zrušilo i přechodné období pro nástupnickou akciovou společnost České dráhy, ve kterém může firma provozovat dopravu bez licence. Mluvčí drah Zdena Celá připouští, že pokud společnost nezíská licenci, nebude moci provozovat osobní ani nákladní železniční dopravu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Celá: Dopad rozhodnutí na provoz Českých drah

Fiktivní fakturace jsou stále nejčastějšími způsoby podvodů s DPH. Neprávem fakturovány bývají obvykle služby. Ztráty způsobují státu i exporty nadhodnoceného zboží. Při něm si několik firem postupně prodává bezcenné výrobky a navyšuje jejich hodnotu. Poslední zboží vyveze a zažádá stát o vrácení DPH. Aby došlo k omezení podobných transakcí, mělo by podle člena Nejvyššího kontrolního úřadu Josefa Pohla dojít například k omezení plateb v hotovosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pohl: Podvody s DPH

Roční daňové úniky až 55 miliard korun způsobuje podle odhadu České obuvnické asociace řádně neproclený dovoz obuvi a textilu do České republiky. Neproclené a nezdaněné zboží se pak prodává na tuzemských tržištích a utržené peníze se opět vyvážejí do zahraničí.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme