Ekonomické informace 20. 2. 2004

Státu hrozí, že bude muset proplatit miliardové nestandardní záruky, které poskytl v minulých letech. Tvrdí to Nejvyšší kontrolní úřad. V polovině loňského roku stát ručil v devíti případech celkem 48 miliardami korun. Největší rizika placení jsou u záruk Českým drahám a u bankovních záruk ve prospěch České národní banky a ČSOB.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Jejich objem se pohybuje kolem 44 miliard korun. Náměstek ministra financí Eduard Janota říká, že teď už je stát při poskytování záruk mnohem opatrnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Janota: Státní záruky

Dozorčí rada ČEZu zvolila do představenstva společnosti Martina Romana. Zároveň odvolala z představenstva Pavla Hejkala, výkonného ředitele pro obchod. Volit nového ředitele bude představenstvo na svém nejbližším zasedání, které bude pravděpodobně v pondělí. Pokud se ředitelem stane Roman, který zatím velí Škodě Holding, nahradí ho v Plzni pravděpodobně Jiří Zapletal, který je druhým mužem Škodovky.

Akcie ČEZu včera klesly, protože ministr průmyslu Milan Urban řekl, že je proti tomu, aby elektrárenská společnost vyplácela z loňského zisku dividendu vyšší než 20 procent. Peníze by si měla firma nechat na akvizice v zahraničí.

Zájemci o privatizaci společnosti ČKD Praha Holding mají dnes poslední možnost podat závazné nabídky. Mluvčí Fondu národního majektu Petra Krainová vysvětlila, že nabídky bude hodnotit komise, která pak vládě doporučí vítěze.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Krainová: Nabídky

Vedení Leteckých závodů Kunovice upozornilo na podezřelý průběh exekuce jejich majetku. Podle zástupců firmy byly na úhradu dluhu u Pojišťovny ministerstva vnitra prodány trupy letadel za podezřele nízkou cenu a v rekordně krátkém čase. Zároveň podle nich soud nařídil exekuci dvakrát na stejný majetek. Zástupci exekuční firmy Tomáše Vrány naopak podávají trestní oznámení na Letecké závody.

Garanční fond obchodníků s cennými papíry podal dvě žaloby na konkurzního správce bývalé makléřské firmy KTP Quantum. Správce přes opakované výzvy neposkytl fondu žádané podklady o zákaznickém majetku. Fond tak nemůže vyplácet částečné odškodnění klientů, na které má připraveno půl miliardy korun. Kancelář správce konkurzu Jana Scziranky tvrdí, že žaloby jsou neopodstatněné.

O čtyři procenta prý tento rok stoupnou výdaje podniků na reklamu. Odhaduje to Štěpán Wolde z agentury ArboMedia, která prodává reklamní čas mimo jiné České televizi a Českému rozhlasu. Celkově by měla částka investovaná do inzerce dosáhnout více než 17 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Wolde: Reklama

V jižních čechách hrozí nebezpečí nedostatku pracovních sil. O jaké profese je tam zájem, se dozvíme v ekonomickém magazínu Radiožurnálu. Dáme také slovo rolníkům, kterým se nelíbí zemědělský zákon.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme