Ekonomické informace 20. 2. 2007

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic se v minulém týdnu poprvé od loňského srpna zvedly. Vzájemná obchodní výměna mezi Českou republikou a Polskem velmi rychle roste. Koncern Siemens koupil nadpoloviční podíl letohradského výrobce elektroinstalačního materiálu OEZ. V loňském roce přišlo více než 6000 lidí o nemocenskou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Praha je dvanáctým nejbohatším regionem v Evropské unii. Na prvním místě skončil Londýn a jeho okolí, naopak nejchudším regionem je severovýchodní Rumunsko. Vyplývá to z žebříčku Eurostatu, vytvořeného podle hrubého domácí produktu na obyvatele v roce 2004. V hlavním městě vznikl HDP na jednoho obyvatele odpovídající 157 procentům průměru Evropské unie.

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic se v minulém týdnu poprvé od loňského srpna zvedly. Benzin Natural 95 i nafta stojí nyní v průměru stejně - 26,31 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Za zdražením stojí zvyšování cen ropy na světových trzích. Na přibližně desetiprocentní růst ceny museli reagovat i distributoři, říká Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírko: Ceny benzinu

Hypermarket Interspar začne v Česku od března prodávat maso od rakouských dodavatelů. Bude v krátké době druhým obchodním řetězcem, který v tuzemských prodejnách omezuje nabídku českého masa. Čeští producenti tvrdí, že jim kvůli tomu vznikají miliardové ztráty. Agrární komora považuje postup řetězce za porušení pravidel volné soutěže. Zítra zveřejní jak bude proti obchodníkovi postupovat. Vedení hypermarketu obvinění odmítá.

Vzájemná obchodní výměna mezi Českou republikou a Polskem velmi rychle roste. O ekonomické spolupráci nyní jedná ve Varšavě premiér Mirek Topolánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Topolánek: Obchodní výměna Česka a Polska

Koncern Siemens koupil nadpoloviční podíl letohradského výrobce elektroinstalačního materiálu OEZ. Stal se tak lídrem na oborovém trhu v České republice i na Slovensku. Celou transakci musí ale ještě schválit antimonopolní úřad. Mluvčí Siemensu Petr Sedláček potvrdil, že původní značka výrobků letohradské firmy zůstane zachována.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sedláček: Investice Siemensu v OEZ

Pražskému letišti v Ruzyni se daří dlouhodobě zvyšovat počty odbavených cestujících. Letos v lednu jich odbavilo 710.000, což představuje meziroční růst o 11 procent. Nejvíce pasažérů cestovalo v lednu mezi Prahou a Paříží.

V loňském roce přišlo více než 6000 lidí o nemocenskou. Dodržování léčebného režimu bylo zkontrolováno u téměř 248.000 lidí, říká mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Filipová: Kontrola nemocenské

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme