Ekonomické informace 20. 3. 2006

V Curychu začíná projednávání žaloby České republiky na japonskou banku Nomura. Do dnešního dne se mohou zájemci přihlásit do výběrového řízení na zajištění komunikačních služeb v pevné síti pro zdravotně postižené. Plzeňská škodovka chce svými trolejbusy proniknout do Lotyšska. ČEZ by měl letos spalovat více biomasy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB

IPB | Foto: Jan Rosenauer

Arbitrážní tribunál v Curychu má dnes začít projednávat žalobu České republiky na japonskou banku Nomura. Požaduje po ní náhradu nákladů spojených s nucenou správou v IPB. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky chce Česko více než 100 miliard korun. Pavel Páral z ekonomického týdeníku Euro ale soudí, že šance Česka na úspěch není velká.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Páral: Šance není velká

Jak známo, Česko prohrálo londýnskou arbitráž s Nomurou, která požaduje za zmařenou investici do IPB 40 miliard korun.

Dnes je poslední den, kdy se mohou přihlásit zájemci do výběrového řízení na zajištění telekomunikačních služeb v pevné síti pro zdravotně postižené. Dosud podle předsedy Českého telekomunikačního úřadu Davida Stádníka provozoval speciální aparáty a služby pro zdravotně postižené Český Telecom.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Stádník: Speciální aparáty a služby

Brněnské finanční úřady mají ode dneška rozšířené úřední hodiny. Lidé mohou jejich služeb využívat všechny pracovní dny v týdnu. Finanční ředitelství se tak snaží vyhnout frontám, které se na úřadech každoročně tvoří v době, kdy lidé podávají přiznání k daním z příjmů. Berní úřady letos nově nabízejí možnost zaplatit daně v hotovosti speciální složenkou bez manipulačního poplatku na všech pobočkách České pošty.

Plzeňská škodovka chce proniknout na lotyšský trh s novými nízkopodlažními trolejbusy. První tam začíná jezdit v těchto dnech. Jak tvrdí ředitel zahraniční kanceláře CzechTradu pro Lotyšsko a Estonsko Ladislav Kubizňák, Lotyšsko je velmi perspektivní trh a naše dopravní prostředky bude určitě potřebovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kubizňák: Riga potřebuje trolejbusy

Letos by měla elektrárenská společnost ČEZ spalovat více biomasy než loni. Podle mluvčího společnosti pro západní Čechy Martina Sobotky se tak změní situace z loňska, kdy bylo výhodnější vyvézt biomasu do zahraničí, než ji prodat ČEZu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Sobotka: Více biomasy

Šíření ptačí chřipky dopadá na drůbežářství v Evropské unii a zprostředkovaně ovlivňuje i český trh. Strach spotřebitelů z nákazy v řadě zemí prudce snižuje prodej drůbežího, zejména kuřat, a ceny střemhlav klesají. Analytici prozatím odhadují ztráty odvětví na 300 milionů eur měsíčně a doporučují omezení produkce.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme