Ekonomické informace 20. 3. 2007

Ceny benzinu a nafty se opět zvýšily. Nejméně 31 miliard korun očekává vláda z prodeje sedmi procent akcií společnosti ČEZ. Ministr zemědělství Petr Gandalovič se dnes v Bruselu pokusí zabránit změně přímých plateb pro české zemědělce. Zhruba 150 milionů korun investovala společnost Plastcom do modernizace mlékárny v Příšovicích na Liberecku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice pohonných hmot

Čerpací stanice pohonných hmot | Foto: Marián Vojtek

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic se opět zvýšily. Za poslední týden stoupla průměrná cena za litr Naturalu 95 o více než 30 haléřů na 27,60 Kč. Za litr nafty motoristé podle údajů společnosti CCS platili v průměru necelých 27 Kč. Analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko ale další výrazné zvýšení cen pohonných hmot nepředpokládá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírko: Ceny pohonných hmot

Nejméně 31 miliard korun očekává vláda z prodeje sedmi procent akcií společnosti ČEZ. Kabinet rozhodl, že k prodeji dojde přes kapitálový trh. Opozice se obává, že stát prodejem části akcií přijde v ČEZu o kvalifikovanou dvoutřetinovou většinu, a tím i o kontrolu podniku. Podle ministra financí Miroslava Kalouska to je ale jen teoretická možnost. Stát drží přes 67 procent akcií a zbytek vlastní na 120 tisíc drobných akcionářů.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kalousek: ČEZ

Český ministr zemědělství Petr Gandalovič se dnes v Bruselu pokusí zabránit změně přímých plateb pro české zemědělce. Brusel totiž tlačí Česko k tomu, aby vyplácelo národní dorovnání formou platby na plochu. Přímé platby budou letos v tuzemsku dosahovat 40 procent úrovně ve starých členských zemích unie. Stát je chce dorovnat až na 70 procent. V předchozích dvou letech tyto prostředky poskytoval na vybrané komodity, což ale nyní unie odmítá. Někteří zemědělci by ale na změnu doplatili.

Zhruba 150 milionů korun investovala společnost Plastcom do modernizace mlékárny v Příšovicích na Liberecku. Provoz, který splňuje evropské hygienické i veterinární normy, se specializuje na výrobu tvrdých a uzených sýrů a másla. Do provozu nyní mlékárna uvedla novou výrobní linku řízenou počítačem. Jak uvedl předseda představenstva Plastcomu Jiří Tůma, firma nyní nakupuje na Liberecku, Mladoboleslavsku a Jičínsku od farmářů denně 82 tisíc litrů mléka. V souvislosti s další výrobou by měla až o 10 tisíc litrů víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Tůma: Mlékárna v Příšovicích

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme